SDT: Nema sorazuma o priznanju krivice iz ekipe Dzozefa Asada

PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je danas da nije sklopljen Sporazum o priznanju krivice sa bilo kojom osobom iz ekipe Džozefa Asada, pa ni sa Joramom Frigom.

Radi objektivnog informisanja javnosti, iz SDT su saopštili da je u skladu sa propisima preduzimano i da se preduzimaju radnje u cilju rasvetljavanja krivično pravnih događaja, koji su vezani za krivično delo pokušaj terorizma iz oktobra 2016.

U skladu sa svojim ovlašćenjima Specijalno državno tužilaštvo je putem međunarodne pravne pomoći, uz asistenciju Ministarstva pravde Crne Gore, obezbedilo sprovođenje procesnih radnji u odnosu na lice J. F., te u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku prikupilo dokaze od značaja za krivični postupak.

SDT ističe da „nisu tačni navodi izneseni u medijima da je u konkretnom slučaju zaključen bilo kakav sporazum o priznanju krivice sa bilo kojim licem u predmetu protiv J.A. i drugih osoba.

“Takođe, ističemo da su Specijalno državno tužilaštvo i Crna Gora kao država u obavezi da poštuju sve međunarodne propise koji regulišu materiju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, te su u skladu sa tim obavezama, i u skladu sa odlukama nadležnog suda Kipra preduzimane sve radnje u vezi dolaska J.F. u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Viši sud u Podgorici ukinuo je juče međunarodnu poternicu za izraelskim državljaninom, Joramom Frigom, osumnjičenim za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Frig se, kako su preneli podgorički mediji, dobrovoljno predao crnogorskim vlastima i juče je saslušan u SDT-u.

Prema informacijama Pobjede, Frig je u pratnji kiparskog advokata došao u SDT gde je, predočio saznanja o operaciji 16. oktobar, vlastitoj ulozi, angažmanu i devetodnevnom boravku u Croj Gori uoči parlamentarnih izbora.

Kako Pobjeda saznaje, Frig je saslušavan više sati i opširno je svedočio o dolasku u Crnu Goru, ne sporeći da je doneo kontradiverzioni aparat u Podgoricu kojim se sprečava prisluškivanje.

Nije, međutim, negirao da se isti aparat može koristiti i za mere elektronskog nadzora.

Izraelac je pred istražiteljima potvrdio da je na poziv bivšeg operativca CIA-e, Džozefa Asada, došao u Crnu Goru uoči parlamentarnih izbora i da je trebalo da elektronski obezbedi skup političke partije – Demokratski front (DF).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar