Seizmolozi upozoravaju: Tlo neće mirovati dva meseca

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabeleženih pored onog iz 1979., izjavila je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević i dodala da se ne može proceniti da li bi epicentar narednih dana mogao biti i u Crnoj Gori.

– Generalno, ne bi trebalo… jedino da dođe do nekih pomeranja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo da procenimo – kazala je Mihaljević za podgoričke medije.

Kako je dodala, u ovom trenutku nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori.

Mihaljević je navela da je zemljotres ove jačine mogao da izazove pukotine na slabijim objektima, ali da tačnih podataka nema bez izlaska na teren.

Mihaljević je dodala i da, nakon ovako jakog zemljotresa, serija potresa može da traje čak i do dva meseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla, očekuju narednih dana.

Dodala je da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

– Zemljotres od 21. septembra, koji je iznosio 5,8 po Rihteru, bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi – rekla je Mihaljević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Albanijacrna gorazemljotres
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • IRINA

    Mi u Srbiji,sve ono sto je najlosije,vec smo iskusili. Diktaturu suludog „Marsala“ Rat koji je izazvao jedan umobolnik Dve godine bez struje,grejanja,svetla.Gradjanski krvavi rat.Hiper inflaciju.Bombardovanje od strane „saveznika“. Revoluciju dve hiljadite…i sta sada.??? Pa valjda necemo biti toliki hiper baksuzi,da dozivimo i neki razorni zemljotres.!?!