Situacija u regionu gora nego pre pet godina

U regionu je situacija gora danas nego pre pet godina, manje je demokratije, vladavine prava, a sloboda medija i izražavanja ugrožene su više nego ranije, ocenili su predstavnici Igmanske inicijative u Beogradu.

„To je nešto to treba da nas zabrine, što treba da menjamo i što treba da utiče na političare u regionu“, kazao je jedan od autora danas predstavljene studije „Dvadeset godina Dejtonskog sporazuma“ i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jovan Teokarević.

On je ocenio i da je u regionu manje tolerancije, naročito prema političkim institucijama.

„Ugrožene su i bazične vrednosti. Nije samo Srbija nazadovala po pitanju slobode izražavanja i medija, sličan trend je i u regionu“, naveo je profesor.

Prema njegovim rečima,primećen je i novi trend porasta protesta zbog nezakonitih radnji koje su mnoge vlade u regionu preduzimale.

„Evropska unija ponekad i previše interveniše kada je reč o protestima, posebno u Makedoniji, ali osnovna odgovornost za izlazak iz krize mora da bude na nacionalnim akterima“, dodao je Teokarević.

Kako je naveo, iako je evropska perspektiva danas dalja nego pre 15 godina, ipak i dalje postoji značajna transformativna moć Evropske unije kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine.

„Ako ima neke pozitivne stvari, to je da su problemi nas u regionu zajednički sa Evropom i svetom, za razliku od problema pre deset godina koji su bili karakteristični samo za nas“, kazao je profesor.

Kopredsednik Igmanske inicijative u Srbiji Aleksandar Popov ocenio je da je u regionu ostalo „gomila pitanja koja opterećuju odnose u regionu“.

Studija „Dvadeset godina Dejtonskog sporazuma“ biće sutra predstavljena u Sarajevu, gde će govoriti i drugi autor i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar