Skandalozna izjava: Dobitnik književne nagrade – Srbi svojataju Njegoša

Već je odluka da Njegoševa nagrada pripadne Miloradu Popoviću za roman „Čovjek bez lica“ (Otvoreni kulturni forum sa Cetinja i „Faktura“ iz Zagreba), podelila crnogorsku javnost, a dodela ovog priznanja bivšem bokseru u utorak, poprimila je sve odlike političkog i kulturnog incidenta.

Primajući priznanje koje su pre njega poneli pisci nesagledivo većeg ugleda i formata, kontroverzni autor naglasio je da „velikosrpsko svojatanje Njegoša razarajuće deluje na razvoj crnogorske nacionalne svesti: jer, ukoliko najveći južnoslovenski pesnik, koji je uz to bio svetovni i duhovni poglavar Crne Gore nije Crnogorac, onda je svako dokazivanje nacionalne samobitnosti besmisleno i beznadežno“.

Laureat za koga se tvrdi i da je bio u „poslovnim vezama“ sa žirijem, dobijajući Njegoševu nagradu iz ruku predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u Vladinom domu na Cetinju, nastavio je u sličnom tonu:

– U duhovnoj matrici etnogenetičara i kleronacionalista nema mesta za sumnju, a kamoli za dvojnost ili višeznačnost: dakle ni za mogućnost da Njegošu, poput, recimo, Česlava Miloša, Gogolja, Brodskog, Andrića, Desnice, Kovača… čija dela baštine najmanje dve nacionalne književnosti, bude istovremeno crnogorski i srpski, konačno i južnoslovenski pesnik. Jer, implicitno bi priznali posebnost crnogorske nacionalne kulture, ali i svetonazorsku antinomiju: u crnogorskoj recepciji Njegoš je genijalni slobodar, a u velikosrpskoj doktrini on je uz Svetoga Savu, drugi stub tobožnje nacionalne superiornosti – rekao je Popović.

Ugledni poznavaoci Njegoševog dela, i autori koji su nagradu poneli dok je ona imala veći značaj i bila politički neuprljana, nisu u utorak želeli da ulaze u dublju polemiku sa Popovićem, koji je prepoznatljivost u Crnoj Gori sticao stavovima poput onog da je „problem sa Rusijom sekundaran, a sa velikosrpstvom trajan“

– Siguran sam da nikoga na ovom svetu najnoviji dobitnik Njegoševe nagrade ne može ubediti da Petar Drugi Petrović Njegoš nije znao ko je, ni kojoj književnosti pripada – bio je telegrafski sažet akademik Miro Vuksanović, potpredsednik Njegoševog odbora Matice srpske.

Sažeta je bila i reakcija crnogorskog pesnika Ranka Jovovića:

– Njegoševa nagrada je potpuno degradirana. Time sam rekao sve!

U svom stilu, ironično, „skarednu besedu“ prokomentarisao je i akademik Matija Bećković, nosilac Njegoševe nagrade:

– Lepo razmišlja i logično zaključuje, što se i očekuje od dobitnika Njegoševe nagrade.

Ukupno Njegoševo delo nas podstiče i obavezuje da izgrađujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kom čovek ne treba da bude „čovjek bez lica“ iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čoveka sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje – „ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti“ – rekao je Filip Vujanović, predsednik Crne Gore, a prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

milorad popovicnjegos
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • samo

    Eto, dokaz više da dobitnik nagrade nije čitao Njegoša.

  • Nikola

    Sam Njegos se izjasnjavao da je Srbin i pripadnik srpskoga roda. Zapravo, to je neresiv problem novostvorene „crnogorske nacije“. Djetici, nemojte traziti krivicu medju Srbima!

  • Marko

    Negiranje crnogorske nacije i Njegosa kao pripadnika crnogorske nacije, samo je dokaz iskompleksiranosti srpskih nacionalista koji bi da po svaku cenu prisvoje nesto sto im ni po cemu ne pripada.Njegos je Crnogorac i ponos Crnogoraca i to niko ne moze negirati, a kicenja tudjim perjem, nazalost, uvek je bilo.

  • Montenegrin

    Njegos nikad nije bio srpski vladika, vec iskljucivi i samo crnogorski. Samim tim je vodio iskljucivo crnogorsku i samostalnu crkvu koja nikakve veze nije imala sa srpskom, jer ga nije ona ni rukopolozila na crnogorski duhovni tron, a posebno sto je srpska arhiepiskopija bila ugasena i nepostojeca u vreme ropstva srbijanaca pod Turcima, dok je slobodarska Crna Gora bila poslednja luča vjere i slobode na citavom Balkanu. Takodje, stihovi u kojima se kaze da na Lovcenu spava najmudrija srpska glava su stihovi koje je donjela u Crnu Goru okupatorska srpska vojska 1918. godine, a sa istim nastavili srbijanski klerofasisti do dana danasnjeg i nemaju bilo kakve veze sa Njegosem. Uostalom pogledajte odoru koju je nosio Njegos i crnogorski narod tog vremena i odoru Karadjordja, Obrenovica i srbijanskog naroda, pa ce vam sve bito jasno. Pogledajte i crnogorsku zastavu i crnogorski krstas barjak tog vremena i srbijansku ustanicku Karadjordjevu zastavu sa svinjskom glavom na zelenoj podlozi. Pa i ovu aktuelnu zastavu vam je darovao sultan Hatiserifom iz 1838. godine. Pa i za osnovu srpskog jezika je uzet hrvatski stokavski sa istocno hrecegovackim i crnogorskim narecjem, tako da smo vam i jezik darivali. Na kraju, sami ste 1927. godine prevodili Negosev Gorski vijenac na srpski, jer ga niste razumjeli na crnogorskom. Ima jos toga, no pametnom covjeku i ovo previse.

  • Radoslav Radovic

    Njegoša je Milo vratio u prvi razred da mu on bude učitelj i da ga nauči,prvo da ga Srpkinja nije rodila, drugo da nezna jezik i pismo, da je nepismen, da nezna istoriju ni kulturu, da mu Gorski Vijenac ne valja i da ga treba zabraniti u milogoriNATO bori.Naše je da kažemo da je Njegoš ono što jeste-Srpski Vladika,Srpski pisac,Srpski pjesnk i Srpski vladar,jer je bio vladar Crne Gore,Srpske sparte.Djedi vaši rodoše se tudjer, oci vaši rodiše se tudjer,i vi isti rodiste se tudjer.Za vas bolje na svijetu nema.To je naša Crna Gora lomna, Crna gora vratolomna.Mnogi su je hteli zarmobiti, porobiti i u ništa pretvoriti,ali je za sve takve bila i ostala vratolomna i tako će i sada i u budiće biti.

  • Saša_Ru

    Stara crnogorska narodna pesma kaže: „Na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava“. Gospodin književnik, bokser ili šta već, neka uživa u svojoj nagradi. Toliko.

  • Anonimni

    Stara crnogorska narodna pesma kaže: „Na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava“. Gospodin književnik, bokser ili šta već, neka uživa u svojoj nagradi. Toliko.

  • Olga

    Kakvo brukanje,kakva tuga.Taman čovek pomisli da su dotakli dno, kad ono…

  • MilanBg

    I crnogorski jezik je budalastina koja nije zasnovana na naucnim principima.

  • buba

    Pa naravno da smo mi Srbi preuzeli velikog vladiku kad su svi drugi od njega napravili skarednu licnost. Ali ovdje sve cini u svrsi „dnevne politike“ Ne znam ko je ovdje za vecu osudu. Ili dobitnik ili ziri koju mu je istu dodijelio…….