Skoplje potvrdilo da je odbilo zahtev za prelet aviona Sergeja Lavrova

Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo je večeras za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Severna Makedonija odbila zahtev Ambasade Rusije da kroz vazdušni prostor te zemlje preleti avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je najavio da će sutra posetiti Beograd.

Zahtev Ambasade Rusije upućen je uprkos tome što je Severna Makedonija 28. februara uvela zabranu preleta Rusiji posle njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

Lavrov je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na popisu sankcija mnogih zapadnih država zbog invazije na Ukrajinu. Jedine zemlje u koje mogu da putuju u Evropu su Belorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina – kaže RSE.

Beogradske Novosti su danas prenele da su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile prelet avionu u kojem bi trebalo da u zvaničnu posetu Beogradu stigne Lavrov.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je situacija oko dolaska Lavrova u Beograd „izuzetno komplikovana“ i da se logistikom njegovog putovanja bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pre nekoliko dana saopštio da se situacija u vezi sa dolaskom Lavrova „komplikuje“.

Novonastala situacija u vezi sa dolaskom Lavrova biće jedna od tema sutrašnjeg razgovora predsednika Vučića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka u 10 časova u zgradi Predsedništva, pišu Novosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar