Skupi stanovi u Hrvatskoj, i preko 2.500 evra za kvadrat

ZAGREB – Cene stanova u Hrvatskoj u poslednjih godinu dana rastu, najviše na Jadranu i u Zagrebu, gde su u pojedinim delovima grada stanovi u proseku skuplji od 2500 evra po kvadratu.

Kako prenosi Dnevnik.hr, za godinu dana stambeni objekti poskupeli su za više od sedam odsto, a novogradnja za više od 10 odsto. Najveće poskupljenje nekretnina beleži se u Zagrebu, više od 11 odsto i na Jadranu, više od sedam odsto.

U Zagrebu stan od 33 kvadratna metra prodaje se za 98 hiljada evra, a gospođa koja ga prodaje kaže da je „možda spremna na neku korekciju“ cene, ali potvrđuje da su cene u tom delu grada i inače visoke, navodi Dnevnik.hr.

Stručnjaci smtraju da su na rast cena uticali su brojni faktori, od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja, ali ukazuju na to da je na tržištu je tikom godine nastao zastoj.

„Svi čekaju manje-više septembar i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cene nekretnina zato što su i sami prodavci toga svesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cene“, objašnjava Antonija Mikšić, iz agencije za nekretnine.

Cene, koje su u ovom trenutku, kako tvrde mnogi, „prenaduvane“, uskoro bi mogle ponovio da padnu, što misli i preduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u biznisu s nekretninama.

„Približavanje cenama od 2500 do 3500 hiljada evra kakve su sad u novogradnji u Zagrebu potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 odsto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba“, kaže Čupić.

Cene stanova pre nekoliko godina podivljale su i u Sloveniji, a vlada je situaciju rešila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizovala tržište, podseća Dnevnik.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar