Slobodan Gavrić optužen na Kosovu za terorizam

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je podiglo optužnicu za pripremu terorističkog akta protiv Slobodana Gavrića, službenika Ministarstva poljoprivrede Srbije koji je u decembru 2014. uhapšen u Prištini sa oko 12 kilograma eksploziva.

Prema optužnici, optuženi S.G. je u cilju da ozbiljno zaplaši građane i da destabilizuje i uništi najznačajnije političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture Kosova pripremao izvršenje krivičnog dela terorizma.

„Okrivljeni S.G. se tokom decembra 2014. godine u Beogradu snabdeo sa dvadeset pet komada eksploziva u ukupnoj težini od 12,219 kilograma, koje su sadržale snažan eksploziv ‘Pentaeritritol Tetranitrat’ (PETN), u kombinaciji sa fragmentima metala, koji povečavaju uništavajuću jačinu i izazivaju velike ljudske žrtve i materijalnu štetu, a koje je zatim svojim vozilom 25. decembra transportovao iz Beograda do Prištine, kada je u naselju Dragodan zaustavljen od Policije Kosova i posle kontrole u gepeku njegovog vozila je pronađen eksploziv“, piše u optužnici.

Na ovoj način optuženi S.G. je izvršio krivično delo „priprema terorističkih dela ili dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, iz člana 144. paragraf 3. a u vezi sa članom 135. tačka 1. i 1.9. Krivičnog zakonika Republike Kosovo“.

Kosovske vlasti sumnjale su da je Gavrić želeo da digne u vazduh katoličku katedralu u Prištini 26. decembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar