Slovenački ministar pozvao na bolju kontrolu granica EU

BUDIMPEŠTA – Tokom izlaganja na današnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova Višegradske grupe plus Austrija i Slovenija koji se održava u Budimpešti, ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs založio se za bolju kontrolu spoljnih granica EU i istakao da bi sigurnost tih granica trebalo da bude glavni prioritet.

Na ovom sastanku, na kojem su učestvovali i zvaničnici iz Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, bilo je reči o aktuelnim izazovima migracija i upravljanju granicama EU.

„Zaštita spoljnih granica EU mora ostati naš apsolutni prioritet, kako bismo se uhvatili u koštac sa bezbednosnim rizicima i sprečili potencijalne pritiske. Ne smemo dozvoliti ponavljanje scenarija iz 2015. godine i moramo se uzdržati od izjava koje bi mogle da nagoveste da se povlačimo, (da smo neodlučni)“, poručio je Hojs i pozvao na jedinstven pristup „spoljnim uzrocima migracija“.

On je ukazao da bi Evropska komisija trebalo da u saradnji sa svim državama članicama uspostavi blisku saradnju sa trećim zemljama, kao i da bi ta saradnja trebalo da bude zasnovana na principu obostrane koristi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar