Slovenija: Opozicija zahteva glasanje o poverenju vladi

LJUBLJANA – Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima neformalne koalicije KUL, predsednik slovenačke Partije penzionera Karl Erjavec najavio je da će sledeće nedelje biti podnet zahtev za glasanje o poverenju slovenačkoj vladi.

Erjavec je izjavio da će do tada biti obezbeđena podrška 46 poslanika, neophodna za obaranje vlade premijera Janeza Janše.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa opozicioniom liderima levičarske Liste Marjana Šareca, Socijaldemokrata, Levice i stranke Alenke Bratušek, koje čine koaliciju KUL, Erjavec je najavio da će sve ove stranke interno podržati njegovu kandidaturu za premijera, prenosi STA.

Nakon što je član Partije penzionera Tomaž Gantar nedavno podneo ostavku na položaj ministra zdravstva Slovenije, a njegova stranka izašla iz vladajuće koalicije, premijer Janez Janša je preuzeo funkciju prelaznog ministra zdravstva, što, prema rečima Erjaveca, znači da je Janša preuzeo i odgovornost za epidemiju kovida-19 u Sloveniji.

„Vidimo kakvi su rezultati i to je jedan od razloga zbog kojih hoćemo novu vladu. Smatramo da bi nastavak ovakvog trenda bio odraz neodgovornosti“, ocenio je Erjavec.

Potvrdio je da je neformalna koalicija postupila po preporukama predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji je juče sazvao sastanak i zatražio da se politička situacija u Sloveniji razreši u što kraćem roku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar