Sneg pao na Dinari i Zavižanu, najavljen jak olujni vetar

ZAGREB – U Hrvatskoj je sneg zabeleo na Zavižanu i na Dinari, gde se očekuje i pad temperature, a meteorolozi očekuju da će se snežne padavine spustiti i u niže predele.

Na Zavižanu je padao slab sneg, na temperaturi od nula stepeni, preneli su hrvatski mediji, a u narednim satima se očekuje u Gorskom kotaru i Lici, gde će se formirati snežni pokrivač.

Sneg je prolazno moguć u unutrašnjosti Istre, Banovini i Kordunu, u noći na Štefanje i u unutrašnjosti Dalmacije, sutra i u zapadnoj Slavoniji i Posavini.

Uz padavine, meteorolozi upozoravaju i na jak vetar, koji već duva na većem delo obale iz pravca jugozapada.

Iako pod Velebitom već duva bura, ona će krajem dana jačati, a sneg bi, kažu, mogao pasti i na Jadranu. tek jačati prema kraju dana. Uz buru, postoji mogućnost da koja pahulja snijega završi i na samoj obali.

Dosad je u većini zemlje promjena donijela kišu. Prema podacima mreže Pljusak.com, do 11 sati najviše kiše je palo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ponegđe i preko 40 litara po kvadratnom metru. Obilnijih pljuskova bilo je i u Zagori sjeverne Dalmacije, gđe je ponegđe palo preko 30 litra kiše. Do sada kiše nije bilo u područjima južnije od Makarske.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu sistema Meteoalarma za subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala i narandžasto za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Upozorenje se odnosi na jak vetar olunih udara, koji će u pojedinimm delovima iznositi i do 200 km/h.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar