SNV: Slogani predsedničkih kandidata na ćirilici

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće (SNV) odlučilo je da slogane predsedničkih kandidata iskoristi za promovisanje ćirilice, pa će se tako u okviru kampanje „Da se bolje razumijemo“ u Zagrebu, Splitu i Rijeci naći plakate s predizbornim sloganima Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore na ćiriličnom pismu.

Kampanju „Da se bolje razumijemo“, SNV je porenulo pre dva meseca s ciljem skidanja stigme s ćirilice i srpskog jezika.

Kampanja je krenula povodom sednice vukovarskog Gradskog veća o ravnopravnoj upotrebi hrvatskog i srpskog jezika i latinice i ćirilice u tom gradu, koja usprkos Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina još uvek nije sprovedena. Nastavljena je postavljanjem oglasa kojim se u novembru pozivalo na zajedničko gledanje fudbala i nogometa, odnosno utakmica Crvene zvezde i Dinama u fudbalskoj Ligi prvaka, da bi danas SNV postavio plakate s imenima troje predsedničkih kandidata, koji, kako se navodi, po anketama imaju najveću podršku među biračima.

Na „džmbo“ plakatama su napisana imena Kolinde Grabar Kitarović uz njen slogan „Predsjednica. Jer Hrvatska zna“, Zorana Milanovića „Normalno, predsjednik s karakterom“ i Miroslava Škore „Sad il’ nikada“ napisanima na ćirilici uz logo SNV-a i slogan kampanje „Da se bolje razumijemo“.

„Postavljanje ‘džambo’ plakata deo je nastavka kampanje SNV-a pokrenute s ciljem skidanja stigme s ćirilice kao pisma. Postavili smo plakate s predizbornim sloganima troje predsedničkih kandidata napisanim na ćirilici. Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktualni društveni trenutak, a to su trenutno predsednički izbori. Nastojimo da promovišemo ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske“, rekao je za hrvatski portal Novosti predsednik SNV, Boris Milošević.

Milošević je objasnio da na taj način SNV želi da privuče pažnju javnosti na položaj ćirilice u društvu korišćenjem slogana kandidata.

Milošević je istakao da SNV ovom kampanjom nema želju da izrazi podršku nijednom kandidat, niti preferira ikoga od njih, već je to isključivo u cilju promovisanja ravnopravnosti ćiriličnog pisma.

Ćirilični plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar