Sobotka za otpočinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom

BEČ – Prespanskim sporazumom, kojim je završen višedecenijski spor oko imena države sa Grčkom, Severna Makedonija uklonila je sve prepreke na putu za početak pristupnih pregovora o čklanstvu u EU, ocenio je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

Posle razgovora u Bečcu s predsednikom makedonskog Sobranja Talatom Džaferijem, on je jasno rekao da je za početak pristupnih pregovora sa Skopljem.

„Sada je na EU da pokaže da napori te zemlje nisu bili uzaludni“, istakao je Sobotka i dodao da će austrijski parlament početi razgovore sa skeptičnim članicama EU, pokušavajući da ih uveri u potrebu početka pristupnih pregovora.

„Svaki reformski korak koji se sada preduzima u oblasti vladavine prava ili bezbednosti, jača dodatno argumente za početak pristupnih pregovora“, ukazao je Sobotka posle razgovora sa Džaferijem.

On je pozitivno ocenio i nedavne predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji, koji su, kako je kazao, bili test stava prema EU makedonskih građana posle dogovora oko imena države.

Džaferi se nalazi u višednevnoj poseti Beču, gde će razgovarati sa predstavnicima austrijskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar