Sobranje izglasalo – ime države Republika Severna Makedonija

SKOPLJE – Makedonsko Sobranja usvojilo je danas dvotrećinskom većinom Ustavni zakon sa 81 glasom „za“, čime su prihvaćeni svi amandmani koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma koji je Makedonija potpisala sa Grčkom lane u junu, i novo ime države je Republika Severna Makedonija.

Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da sa promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je samo nekoliko stotine demonstranata.

Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak je danas popodne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok na engleskom „macedonian“.

Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom.

Prespanski sporazum u celosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, takođe u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar