Spasovski: Kredibilitet EU u pitanju zbog razgovora o članstvu

LONDON – EU rizikuje da još više izgubi kredibilitet ako ne pozove Severnu Makedoniju da započne pregovore o članstvu, rekao je premijer te zemlje Oliver Spasovski.

Spasovski, koji predvodi prelaznu vladu koja se priprema za opšte izbore u aprilu, rekao je juče, na investicionoj konferenciji u Londonu, za briselski Politiko da je to što EU nije dala zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji prošlog oktobra stvorilo neizvesnost na zapadnom Balkanu.

„Najbolje bi bilo da ta odluka bude usvojena u martu. Odluka iz oktobra definitivno je podstakla nacionalizam u Severnoj Makedoniji. Motivisala je političke strukture koje su protiv našeg članstva u EU i NATO. Stvorila je nesigurnost u celom regionu i već je umanjila kredibilitet EU“, rekao je tehnički premijer Makedonije.

Severna Makedonija je prošle godine promenila ime, u sklopu dogovora o rešavanju višedecenijskog spora s Grčkom, zbog čega ju je ranije Atina blokirala na putu ka NATO i EU. Dogovor je utro put zemlji da se pridruži NATO u narednim nedeljama, ali njeni izgledi za članstvo u EU ostaju neizvesni, piše Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar