Spasovski: Mini šengen je autentičan proces, Zaharijeva: Lideri da se okane prošlosti

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski istakao je značaj Berlinskog procesa za regionalnu saradnju i povezivanje sa EU, ali je ukazao i na važnost autentičnih regionalnih inicijativa kao što je „mini šengen“.

On je to rekao na Sastanku ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa pod zajedničkim predsedavanjem Severne Makedonije i Bugarske, koji se održava u Skoplju.

Prema njegovim rečima, taj sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i zemalja EU koje su deo Berinskog porcesa, još jednom potvrdjuje čvrsto opredeljenje da ova inicijativa donese strateške osnove za ubrzanje procesa, za postizanje evropskih standarda i ubrza prosec integrecije zemalja regiona u EU.

„Ipak, zemlje regiona su pokazale i samoinicijativu koja je potvrdila da možemo da napravimo i više za našu zajedničku saradnju. Kao primer mogu da istaknem inicijativu za pojačanu regionalnu saradnju koju su inicirali Srbija, Albanija i Severna Makedonija“, rekao je Spasovski.

Prema njegovim rečima, u suštini te inicijative leži zajednički interes za ostvarivanje i ispunjavanje četiri slobode EU na Zapadnom Balkanu – skobodno kretanje ljudi, proizvoda, usloga i kapitala u zajedničkom regionu.

„Ovo je autentičan proces u koji smo odmah pozvali da se priključe i ostele zemlje regiona Zapadnog Balkana“, rekao je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Pred sastanak ministara spoljnioh posova zemalja Zapadnog Balkana, šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva je rekla da je problem zemalja regiona to što se mnogo fokusiraju na prošlost i da treba više da se okrenu budućnosti i da rade, a ne da se žale.

„Politička liderstva svih šest zealja Zapadnog Balkana deklarišu se da je njihov glavni prioritet da budu deo EU. Ali istina je da ne treba da ostanu samo na rečima. Da budeš deo EU ponekad znači da radiš za zajednički interes, a ne da samo misliš na nacionalni interes“, rekla je Zaharijeva.

U Skoplje, iako su bili najavljeni, nisu doputovali šefovi diplomatija Nemačke i Italije, Hajko Mas i Luidji di Majo i francuska predstavnica, zemenik generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Andre Paran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar