Spomenici iz Drugog svetskog rata ponovo u žiži javnosti

SARAJEVO- Među rutama kulturološkog turizma na čijoj pripremi trenutno radi projekat Saveta za regionalnu saradnju (RC C) za razvoj i promociju turizma nalazi se i Put balkanskih spomenika koji obuhvata čuvene spomenike posvećene Drugom svetskom ratu u regionu.

„Pre nego što su prepoznati u regionu, futuristička umetnost i dizajn spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu bili su u žiži međunarodne pažnje u nekoliko publikacija, umetničkih projekata i prestižnih izložbi uključujući i izložbu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u Njujorku,“ rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima.

„Interes međunarodnih umetničkih krugova za ove spomenike izazvao je interes medija koji se bave putovanjima i turizmom, a time i turističke industrije. Interes za arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu postoji na međunarodnom i regionalnom planu, a mi ćemo raditi na tome da od ovih izvanrednih građevina napravimo turističke atrakcije, koje će dovesti više turista u region. Istorija Zapadnog Balkana je raznolika i opsežna i želimo da je na najbolji način iskoristimo za dobrobit našeg regiona i njegov ekonomski razvoj“, dodala je ona.

Na spisku od oko četrdeset spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu koji predstavljaju glavne kandidate za uvrštavanje u Put balkanskih spomenika su i Mushqete i Pishkash iz Albanije; Tjentište i Kozara iz Bosne i Hercegovine; Spomenik rudarima i Velanija sa Kosova*; Barutana i Jasikovac iz Crne Gore; Makedonium i Prilep iz Republike Sjeverne Makedonije; te Bubanj i Kosmaj iz Srbije.

O njihovoj kulturnoj i umjetničkoj vrijednosti, kao i potencijalu za uvrštavanje u novu regionalnu rutu kulturološkog turizma koja se prostire kroz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana govorilo se na radionici i prezentaciji sveobuhvatne procjene spomenika koju je danas u Podgorici predstavio Centar za održivi prostorni razvoj EXPEDITIO, korisnik programa bespovratnih finansijskih sredstava projekta za razvoj i promociju turizma, kojeg provodi Vijeće za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija.

Prilikom pripreme procene EXPEDITIO je okupio stručnjake sa Zapadnog Balkana koji su proveli istraživanje u svojim ekonomijama i sačinili regionalni pregled.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar