Srbija će pratiti šta radi Austrija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija pratiti šta radi Austrija sa migrantima i preduzimati recipročne mere, odnosno neće dozvoliti da migranti ulaze u Srbiju i ostaju zato što nemaju gde.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Stefanović na sastanku sa madjarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom rekao da će Srbija preduzeti što više aktivnosti i policijskih akcija u cilju sprečavanja ilegalnih migracija, kako bi se zaštitili interesi Srbije, ali i tok migracija.

Prema rečima Stefanovića, cilj je da se onima koji imaju pravo da zatraže azil, omogući da to pravo i ostvare.

Kako je naveo, srpska policija će se uključiti i u zaštitu makedonsko-grčke granice, a pojačano angažovanje će definisati zajednička radna grupa.

„Ako dobro uradite zaštitu granice Grčke prema Makedoniji, uradili ste veliki posao“, rekao je Stefanović objašnjavajući zašto je angažovanje na tom području od izuzetnog značaja i za Srbiju u sprečavanju ilegalnih migracija.

Za krivična dela koje čine migranti, Stefanović je skrenuo pažnju da je reč o tek nekoliko incidenata, najčešće sitnih kradja, ali da i pored toga policija preduzima sve mere da ne dodje do eskalacije.

„To što je Srbija nekome dozvolila da joj bude gost, ne znači da on ima pravo da zloupotrebi naše gostoprimstvo“, naveo je Stefanović.

U saopštenju se navodi da je u susretu na graničnom prelazu Horgoš, Pinter pohvalio napore Srbije u rešavanju migrantske krize i istakao da je saradnja sa srpskom policijom na svim poljima, pa i u zajedničkom suzbijanju iregularnih migracija, na visokom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar