„Srbija ponovo poseže za kulturnim nasleđem Crne Gore“

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje, navodi se u reagovanju Ministarstva kulture Crne Gore.

– Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu”, navodi se u saopštenju.

To što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama.

– Poštujući činjenicu da pevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentovati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasleđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a – zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goraguslenasleđesrbija
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Prisvajanje određenih instrumenata, da pripadaju samo jednom narodu, je u najmanju ruku BEZOBRAZNO !

    • Velimir

      A što se kriješ?¿

  • R. Srpska

    A šta je sa nama Srbima iz Republike Srpske ? A šta je sa Srbima iz zapadnog dijela Srbije ? Mi kao ne koristimo gusle i one nisu naš nacionalni instrument ??? Srba iz Republike Srpske ima skoro 3 puta više od Crnogorca, a Srba iz zapadnog dijela Srbije isto toliko. Savremeni crnogorski nacionalizam je ideološka smjesa Drljevštine i Kapičićizma.

  • neregistrovan

    Sasvim je jasno da su gusle kulturno nasledje Srbije i Srpskog naroda.U crnoj gori su ziveli Srbii obzirom na etnos i ostalo govorili su da su crnogorci sto nije bila odrednica nacionalnosti vec teritorijalnosti.Znaci nema mesta ovakvom tonu crnogorskog ministra kulture.Pametnom dovoljni.