Srbija želi da relaksira odnose sa Albanijom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Tirani da su trilateralni sastanci šefova diplomatija Srbije, Albanije i Italije značajan doprinos stabilnosti u čitavom regionu ali i poboljšanju odnosa Beograda i Tirane.

„Srbija želi da relaksira odnose sa Albanijom. Želimo da razlike koje postoje u političkim pitanjima budu u drugom planu i da tražimo zajedniče interese za budućnost“, rekao je Dačić  posle sastanka sa albanskim i italijanskim kolegom, Ditmirom Bušatijem i Paolom Djentilonijem.

Govoreći o trilateralnoj saradnji Dačić se založio za projekte od zajedničkog interesa.

„Značajno je da naše odnose temeljimo na zajedničkim interesima i važno da zaista postanemo region, ne samo po imenu već i po zajedničkim interesima“, kazao je Dačić dodajući da je neophodno da se pronadju načini za realizaciju zajedničkih projekata, od saobraćajne infrastrukture, preko energetike, do projekata vezanih za kulturu i mlade.

„Svi projekti o kojma smo govorili kroz niz zajedničkih inicijativa i mehanizama ostaće mrtvo slovo na papiru ako se ne pronadje zajednički model za njihovu realizaciju“, naglasio je.

Dačić je kazao da je sa Bušatijem i Djentilonijem razgovarao i o migrantskoj krizi i bezbednosti u regionu, ponovivši da EU nema jedinstven pristup migrantskoj krizi što druge zemlje dovodi u situaciju da povlače jednostrane poteze.

„Čeka se reakcija pojedinih zemalja, da li će zatvoriti ili smanjiti propusnu moć na granicama za ulazak migranata. To će po sistemu spojenih sudova ili lančanih reakcija uticati i naš i na stav Makedonije“, rekao je Dačić.

On je naglasio da će se Srbija ponašati evropski i humano, „evropskije i humanije nego neke članice EU“, ali da ne može dopustiti da Balkan postane sabirni centar za migrante.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar