Šta Kolinda zamera bivšem predsedniku Josipoviću?

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zamerila je bivšem šefu države Ivi Josipoviću da je tokom njegovog mandata u spoljnoj politici isticana, kako ocenjuje, napadna privrženost Beogradu.

Šefica najmlađe članice Evropske unije je poručila da nije nikada umanjivala važnost politike prema susedstvu, ali da hrvatsku spoljnu politiku vidi puno otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju – izraz za koji kaže da joj je posebno mrzak.

„Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji, koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo rešili nijedno otvoreno pitanje. To važi i za naš odnos sa Crnom Gorom“, kaže Grabar Kitarović u intervjuu „Slobodnoj Dalmaciji“ pod naslovom „Ne vodim politiku regije“.

Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za bezbednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali da „ne sme sebe samu zaključati u jugoistočno susedstvo“.

Državnu spoljnu politiku, objašnjava ona, vidi puno ambicioznije od njene regionalne dimenzije i pita šta zapravo znači izraz regija. „Koji se to još dio Evrope naziva regijom. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom“, navodi Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica dodaje da kaže „da“ dobrosusedskim odnosima, stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope, saradnji u svim oblastima, rešavanju otvorenih pitanja, podvlačenju crte pod prošlost i okretanju budućnosti, ali i da kaže „ne“ stavljanju problema pod tepih, duhovima prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose, kao i destabilizaciji prostora jugoistočne Evrope.

Grabar Kitarović je takvim objašnjenjem, ujedno, odgovorila i na pitanje da li ima razlike između Josipovićeve i njene regionalne politike, s obzirom na to da je „Josipović rekao kako mu je drago da je prepoznala stratešku važnost regije i regionalne politike za Hrvatsku“, prenela je Hina.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska ima odgovornost za bezbednost i stabilnost jugoistočne Evrope, ali „ne sme sebe samu zaključati u jugoistočno susedstvo“.

Naglašava da njena regionalna politika znači da svaki razgovor i susret mora biti usmeren prema rešavanju otvorenih pitanja, jer inače ti razgovori i susreti nemaju nikakvog smisla i stvaraju utisak otvorena pitanja i nisu posebno važna.

Predsednica Hrvatske precizira da treba tražiti rešenja graničnih pitanja, a ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovom rešavanju pred međunarodnim sudom, na osnovu međunarodnih prava.

Upozorila je i na to da su otvorena pitanja ista kao i pre pet godina, odnosno da nije rešeno ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva…

Grabar Kitarović naglašava da se zalaže za saradnju država na potezu između Jadrana i Baltika, uverena da privredno povezivanje i bezbednosna pitanja u današnjim, kako kaže, nestabilnim vremenima otvaraju perspektivu za takvu saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ivo JosipovićKolinda Grabar Kitanović
Komentari (0)
Dodaj komentar