Štir: Ne bojte se; HDZ: Neprihvatljivo širenje mržnje

ZAGREB – Vladajuća Hrvatska demokratska stranka (HDZ) saopštila je danas da niko u toj stranci ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja i slobodu izražavanja mišljenja, ali da je za HDZ neprihvatljivo da se širi mržnja i preti nekome.

HDZ se oglasio nakon što je u medijima objavljeno da je Predsedništvo stranke odlučilo da sankcioniše članove koji na društvenim mrežama šire mržnju, prete ili kritikuju njeno rukovodstvo i nakon što je poslanik te stranke u hrvatskom Saboru Ivo Davor Štir istakao da su Ustavom zagarantovana i nepovrediva sloboda i tajnost dopisivanja, prenosi hrvatski Index.

Davor Štir je na Fejsbuku podsetio da je hrvatski narod „na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam“ i poručio da „ni državni ni partijski organi više nemaju pravo da nadziru dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova“.

„Zato kada se ovih dana prisećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače reči svetog Ivana Pavla II, koje su prethodile padu komunizma. ‘Ne bojte se'“, poručio je on.

Potom se oglasio HDZ koji je kritkovao medije da „kao i obično, nepotpuno i pristrasno prenose deo rasprava sa sednice Predsedništva i Nacionalnog saveta HDZ-a održane 8. novembra“.

Ta stranka je, reagujući na te navode i navode Davora Stira, poručila da „niko u HDZ-u ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja, te slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke“.

„Ali, isto tako, za HDZ i politiku koju vodimo neprihvatljivo je da bilo koji član u grupama koje se organizuju ‘pod nazivom i simbolima HDZ’ kontinuirano širi govor mržnje i pretnje, poput poziva da nekoga treba ‘leđno pustiti niz Savu’, ‘nabiti sve na kolac’, ‘dat’ mu metak u čelo’, te otvoreno agitirati i podsticati članove da podržavaju druge stranke i kandidate, kao i pozivati članove da ne glasuju za kandidate HDZ-a“, naveo je HDZ.

Stranka je u saopštenju na Fejsbuku naglasila da to nije, niti će biti politika HDZ-a, a Davoru Štiru poručila da ako „deli i podržava takve izlive govora mržnje i pretnje usmerene prema stranačkim kolegama, to javno i kaže“.

„Stoga je od Štira perfidno i žalosno zloupotrebiti poruke Ivana Pavla II. Misli li Davor Štir da bi Ivan Pavle II ovakve pozive na linč smatrao porukama slobode, mira i ljubavi?“, upitala je HDZ.

Prethodno je objavljeno da je HDZ odlučio da se sankcionišu svi članovi stranke koji na društvenim mrežama šire mržnju, prete ili samo kritikuju politiku lidera HDZ-a i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Kako prenosi zagrebački „Večernji list“, šefa i vođstvo HDZ-a posebno su zabrinuli takozvani „Vatsap, Viber i Fejsbuk pokreti otpora“ u kojima se piše protiv odluka Plenkovića i vođstva stranke na, kako se navodi, posebno grub način koji zadire u domen mržnje i pretnji.

Premijer Andrej Plenković je na sednici Predsedništva HDZ-a otvorio raspravu o kritikama vođstva stranke, posebno se fokusirajući na društvene grupe.

Kako se navodi, najbrojnija je jedna Vatsap grupa nazvana „Uskoci i hajduci“ i da je čine ljudi skloni „narodnjaštvu, konzervativizmu i hrišćanskoj demokratiji“.

Ta je grupa osnovana 2016. i ima 235 članova iz cele Hrvatske, u kojoj, ističe hrvatski dnevnik, možda pet odsto članova grupe spada u Plenkovićeve poklonike, a ostalo su njegovi veliki kritičari.

Navodi se i da je predsednik stranke od pojedinih šefova županijskih organizacija tražio da autore poruka u kojima se posebno kritikujuju njegove odluke i vrh stranke izbace iz HDZ-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar