Sud osudio prosjaka zbog 900 dinara, oduzeli mu novac

Stalna služba gospićkog Opštinskog suda u Gračacu osudila je zbog prosjačenja 55-godišnjeg Kninjanina Rajka S. Optužni predlog protiv njega je podnela tamošnja policija smatrajući da je time povredio članove iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a sud ga je proglasio krivim u prekršajnom postupku.

„Kriv je što je dana 11. septembra 2021. godine u 16.30 sati u Gračacu išao od kuće do kuće i tražio novac od građana govoreći da je gladan i da mu novac treba za hranu i da je na taj način dobio od Ljubice M. 10 kuna (150 dinara, prim.aut..), od Marjana T. 30 kuna (oko 470 dinara) i 20 kuna (310 dinara) od Pere B., dakle, odao se prosjačenju“, zaključio je sud u Gračacu, a prenosi Jutarnji list.

Određena mu je kazna zatvora u trajanju od 15 dana, uslovno i neće se izvršiti ako okrivljeni u „narednih 12 meseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od kazne izrečene ovom uslovnom kaznom“.

Sud mu je oduzeo imovinsku korist koju je ostvario ovim prekršajem i po pravomoćnosti njihova naloga vratiće se oštećenima, redom: Ljubici M. 10 kuna, Marjanu T. 30 kuna i Peri B. 20. kuna.

Sud je uzeo u obzir postojeće okolnosti i težinu prekršaja, zbog čega je okrivljenom za počinjeni prekršaj izrekao kaznu zatvora koju smatra primerenom da bi se ostvarila svrha kažnjavanja. Od okrivljenog je oduzeta imovinska korist koju je ostvario prekršajem, ukupno 90 kuna (oko 940 dinara) – obrazložio je sud, pa okrivljenog oslobodio plaćanja troškova postupka jer je – lošeg imovinskog stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskaosuđenprosjačenje
Komentari (0)
Dodaj komentar