Svetski mediji o izjavi Tajanija

ZAGREB – Izjava predsednika Evropskog parlamenta, Antonija Tajanija, o “italijanskoj Istri I Dalmaciji”, tema je medija izvan tri države – Hrvatske, Slovenije I Italije.

Politiko piše da su „slovenački i hrvatski lideri optužili Tajanija za istorijski revizionizam“ i to zbog „posezanja za njihovom teritorijem“.

Politiko konstatuje da “regija Istra uključuje delove današnje Italije, Slovenije i Hrvatske. Dalmacija je, kažu, deo Hrvatske, a oba područja su, pojašnjavjau, tokom Drugog svetskog rata „okupirali talijanski fašisti“, preneo je hrvatski portal Index.

Portal Euraktiv pak ističe, pozivajući se delom na agenciju Frans Pres, slovenačku reakciju na Tajanija u tekstu „Slovenija optužuje Tajanija i Salvinija za revizionizam Drugog svetskog rata“.

Salvini je ubijene i bačene u jame uporedio s ubijenima u Aušvicu, na šta je reagovao slovenački predsednik Borut Pahor u pismu svom italijanskom kolegi Serđu Matareli.
„Duboko sam uznemiren neprihvatljivim izjavama visokih italijanskih zvaničnika koji sugerišu da su fojbe (jame) predstavljale etničko čišćenje“, napisao je Pahor.
Euraktiv još navodi de se Tajani na sednici Evropskog parlamenta „izvinio jer je značenje njegovih reči pogrešno protumačeno“.

Blumberg, prenosi Index, konstatuje da je Tajani „raskopao stare ratne rane“ svojim izjavama na obeležavanju italijanskog Nacionalnog dana sećanja.

Ističu da su usledile žestoke reakcije nosudu hrvatske evrozastupnice Ivane Maletić, koja je Tajanijeve izjave nazvala „šptšujno neprihvatljivim“.

Dodaju i mnogo oštriju reakciju slovenačkog ministra spoljnih poslova Mire Cerara.

Italijanska Republika piše da su Tajanijeve iujave izazvale polemike i da se iz Slovenije i Hravtske traži kazna za predsednika Evropskog parlamenta.

Ističe se da su Tajanija osudili gotovo svi hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    samo nista nije Srpsko