Svi hrvatski zahtevi ugradjeni u pregovaračku poziciju EU

Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas da svi hrvatski zahtevi ugradjeni u pregovaračku poziciju EU u odnosu na Srbiju i otvaranje poglavlja 23.

„Uspelo nam je da medju merila te zajedničke pozicije bude puna saradnja Srbije s Haškim sudom, što uključuje priznavanje svih odluka i presuda Haškog suda. Isto tako, potreba izbegavanja sukoba jurisdikcija pravosudja što se tiče procesuiranja ratnih zločina. To znači da zakon koji se sprovodi u Srbiji, ne može biti važeći za Hrvatsku“, rekao je Kovač na konferenciji za novinare u Zagrebu povodom pristupnih pregovora EU-Srbija.

On je rekao da se u usaglašenom tekstu, do koga se došlo posle intenzivnih pregovora, od Srbije traži da primenjuje svoj pravni okvir koji se tiče manjinskih prava, kao i da konstruktivno saradjuje sa susedima po pitanju nestalih osoba, što uključuje i brzu razmenu informacija.

Kovač je dodao da je prelaznim merilima naznačeno da Srbija mora da „osigura prava žrtava i njihov pristup pravdi i pravosudju bez diskriminacije, što po evropskim i medjunarodnim standardima znači i pravo na odštetu za žrtve rata“.

„Mi smo u Hrvatskoj bili trezveni, racionalni, nismo se rasipali verbalnim eskapadama, nismo prihvatali nikakve duele iako svaki treći dan dobijemo salvu iz Srbije o NDH, ustašama. Mi na to ne odgovaramo. Želimo dugoročne dobrosudeske odnose i da Srbija napreduje prema članstvu u EU“, rekao je Kovač.

On je ocenio da Srbija sada kada su jasno utvrdjeni kriterijumi za Poglavlje 23 „ima šansu da napreduje“ i da probleme iz prošlosti treba rešavati, ali da se dve zemlje moraju okrenuti budućnosti.

Upitan o navodima mandatara za sastav Vlade Srbije Aleksandra Vučića da Srbija neće menjati zakon o univerzalnoj jurisdikciji, Kovač je rekao da to treba pitati Vučića, jer je u kriterijuma naznačeno sve što Srbija treba da uradi na putu prema EU, izmedju ostalog, i da „izbegava sukobe pravnih nadležnosti u progonu ratnih zločina“.

„Tu je mislim svima sve jasno, ne treba posebno da nacrtam šta to znači“, dodao je hrvatski ministar.

Kovač je rekao da je dokument, koji će uskoro biti potpisan, plod kompromisa 28 država članica EU. On je precizirao da je reč o prelaznim merilima, a ne o merilima za zatvaranje poglavlja 23, jer ono Srbija još nije otvorila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar