Tegeltija: Kandidatski status BiH snažna poruka da je Zapadni Balkan na lestvici prioriteta EU

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je da je dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU pozitivan signal koji gradjani BiH dugo čekaju, kao i snažna poruka da je Zapadni Balkan na lestvici prioriteta EU.

Tegeltija je ocenio da je kandidatski status i „snažna motivacija za dalji nastavak provodjenja reformi, čiji je cilj poboljšanje uslova života gradjana BiH“.

Prema njegovim rečima, Savet ministara BiH je protekle četiri godine „predano radio“ na ispunjavanju zahteva za dobijanje kandidatskog statusa, ističući da su protekle tri godine bile izuzetno izazovne – od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije korona virusa do širih geopolitičkih dešavanja i nihovog uticaja na BiH.

Tegeltija je ocenio da je, uprkos tome, Savet ministara BiH uspeo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose primeni 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poput usvajanja sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade.

Podsetio je i da je Parlamentarna skupština u avgustu usvojila izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, a Savet ministara BiH utvrdio predlog izmenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Tegeltija je naveo i da je unutar BiH postignuta saglasnost i provedeni svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, te da je ovaj sporazum potpisan u septembru.

Dodao je da je potpisan i ratifikovan okvirni sporazum za IPA 3.

„Iako smo očekivali da će EU ranije prepoznati napore koje je BiH ulagala, svesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status“, istakao predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Lideri zemalja EU danas su u Pragu doneli odluku da BiH odobre kandidatski status za članstvo u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar