U Crnoj Gori i Hrvatskoj izdat crveni meteo alarm

Hidrometeorolozi u Crnoj Gori i Hrvatskoj izdali su crveni meteo alarm za danas i sutra, dok je BiH i dalje u naradžastom, a novih 15 centimetara snega i mestimična magla značajno otežavaju kretanje na većini puteva u toj državi.

Prema prognozi meteorologa u Crnoj Gori se očekuje oblačno vreme, povremeno sa slabim snegom, uz pojačani severni i severostočni vetar, sa udarima povremeno olujne, ponegđe i orkanske jačine.

Jutarnja temperatura vazduha biće od -19 do -1, najviša dnevna od -16 do 1 stepen“, saopšteno je iz HMZCG.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema su upozorili da ovakve vremenske neprilike mogu imati značajan uticaj na sistem distribucije električne energije naročito u severnom delu Crne Gore.

„CEDIS je preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže, a pripravnost ekipa je podignuta na najviši nivo, kako bismo, operativno i u najkraćem roku, rešili eventualne probleme koji mogu nastati na mreži zbog najavljenih vremenskih neprilika“, navodi se u saopštenju.

Iz Crnagoraputa su saopštili da je sva mehanizacija sto odsto pripravna i uključena.

Iz Direkcije za saobraćaj su apelovali na vozače da zbog najavljenog nevremena izbegavaju da voze noću, da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu i važno je da znaju da so ne reaguje na temperaturama ispod minus osam stepeni.

I hrvatski meteorolozi su izdali crveni meteo alarm sa upozorenjem da se u toj državi očekuje veoma hladni talas koji će tokom vikenda spustiti temperaturu vazduha i do minus 20 stepeni Celzijusa, uz jak, olujni i orkanski vetar, koji će značajno pojačati osećaj hladnoće.

Crveni meteo alarm je izdat za Istru, Kvarner i Kvarnerska ostrva, kao i Velebit i severnu Dalmaciju i na snagu stupa u ponoć.

Pored niskih temperatura upozorava se na olujnu i orkansku buru čija će srednja brzina biti od 45-95 km na sat, s najjačim udarima 110-185 km na sat.

Zbog priticanja hladne vazdušne mase polarnog porekla u Hrvatskoj se idućih dana očekuje razdoblje zimske hladnoće koja će biti praćena mestimičnim snegom, na Jadranu i neverama, a osobito u Dalmaciji i orkanskom burom, saopšteno je iz DHMZ.

Na pribalju, posebno Dalmaciji se očekuje produljeno razdoblje velike hladnoće s maksimalnim temperaturama ispod nule, pri čemu će jak, olujni i orkanski vetar znatno pojačati osećaj hladnoće, ali i doprineti smrzavanju mokrih i vodenih površina.

Građani su upozoreni da što manje vremena provode na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru, da pre izlaska na otvoreno slojevito obuku dovoljno toplu odeću i obuću i ne zaborave da zaštite glavu i šake.

Zbog novih snežnih padavina u Bosni i Hercegovini saobraćaj se na svim putnim pravcima odvija otežano, naročito na deonicama u višim predelima.

Zabeleženo je novih 15 centimetara snega, a prestanak padavina se očekuje sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meto alarmsnegzima
Komentari (0)
Dodaj komentar