U Hrvatsku ušla 21.000 izbeglica, izašlo više hiljada

Oko 21.000 izbeglica ušlo je u Hrvatsku od srede ujutro do danas do 13 sati, saopštilo je hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najviše izbeglica, oko 2.500, i dalje je u Tovarniku i od tog mesta organizuje se njihov prevoz do granice s Mađarskom i preuzimanje s mađarske strane. 

Policija je saopštila da je da samo tokom današnjeg dana, do 13 časova, zemlju napustilo oko 3.000 ljudi.

Izbeglice i dalje stižu u Tovarnik ilegalno iz Srbije iako je zatvoreno sedam od ukupno osam graničnih prelaza. 

U Hrvatsku izbeglice ulaze uglavnom ilegalno. Broj izbeglica u Tovarniku menja se u zavisnosti o tome kako pristižu i kako autobusi dolaze po njih. Do ponoći je zemlju napustilo više od 5.000 migranata.

Deo izbeglica je smešten i u Zagrebu, a veći deo njih pokušava da dođe do 20-tak kilometara udaljene slovenačke granice. 

Iako je prvobitno odbijala, Slovenija je u međuvremenu počela da propušta izbeglice, ali taj proces je spor, izveštavaju hrvatski mediji.

Na međunarodnom graničnom prelazu Bregana čeka oko hiljadu ljudi, a oko 200 njih na graničnom prelazu kod Harmice, blizu Zaprešića. Izbeglice na te prelaze i dalje pristižu, a pomoć im pruža lokalno stanovništvo i  volonteri koji im donose hranu i vodu.

Prema izveštajima s terena, izbeglice se nalaze na ničijoj zemlju, između Slovenije i Hrvatske. Reč je o umornim i iscrpljenim ljudima koji žele da preko Slovenije nastave put drugih država zapadne Evrope. Na prostoru ispred slovančke granice podignuto je i nekoliko šatora. 

Hrvatska policija je saopštila da provodi istragu i priprema prijave zbog slučajeva prevoza migranata taksijem ili drugim vozilima u kojima se krše propisi tako što se ili koriste neregistrovana vozila ili se taj prevoz naplaćuje višestruko nego što je propisano cenovnikom, čime se iskorišćava nastala situacija.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jutros u Belom Manastiru da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbeglica iz Hrvatske.

„Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je premijer čija je odluka o propuštanju izbeglica bez registracije naišla na kritike iz Mađarske i Slovenije.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je posle sednice Štaba za zaštitu i spasavanje Vukovarsko-sremske županije u Vinkovcima izjavila da je stanje na terenu gore nego što se mislilo i ponovila da je neizbežan angažman vojske.

Takvu ideju premijer Zoran Milanović već je nekoliko puta odbacio, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu, što zagovara opozicija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar