U podne u Banjaluci protest opozicije i miting vlasti

U Banjaluci danas tačno u podne počinju dva mitinga – protest opozicije pod nazivom „Oslobodimo Spsku“ i kontramiting vladajuće koalicije pod sloganom „Srcem za Srpsku. Stop izdaji“.

Protest opozicije održaće se u parku „Mladen Stojanović“, u blizini zgrade Vlade Republike Srpske, dok će vladajući blok svoj miting održati na Trgu Krajine.

Vrh vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kasno sinoć slao je svoje predstavnike da od opozicije ponovo zatraže otkazivanje oba mitinga, ali lideri opozicije to nisu prihvatili.

Lokacije na kojima su dva skupa udaljene su oko kilometar. Dva mitinga obezbedjivaće oko 2.000 policajaca, a učesnici protesta i mitinga biće razdvojeni kordonima.

Zabranjene su protestne šetnje i jednima i drugima, a zaštitne ograde su postavljene oko mesta okupljanja.

Policija će i na ulazu u grad kontrolisati autobuse, koje će potom sprovesti do obe lokacije.

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da se neće tolerisati nasilje, dodavši da je MUP dobio informacije o nameri pojedinih grupa iz Federacije BiH, Srbije i Hrvatske da dodju u Banjaluku i izazovu nemire.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je Obaveštajno-bezbednosna služba BiH nema takve informacije.

Zbog održavanja javnih skupova, Gradska uprava je donela odluku o obustavljanju saobraćaja u centru grada. U centru Banjaluke danas neće raditi prodavnice i ugostiteljski objekti, a zabranjena je prodaja i točenje alkohola u gradu.

Prema saznanjima Bete, garaža u zgradi Vlade RS je juče ispražnjena i u nju su smešteni pripadnici Specijalne policije i njihova vozila.

Na putevima prema Banjaluci značajno su pojačane kontrole, zaustavljaju se gotovo sva vozila, a pretresi traju i do pola sata.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je oko 120 osoba sa teritorije Srbije sprečeno da ode u Banjaluku na najavljen miting i kontramiting opozicije i vlasti.

On je dodao da je MUP Srbije u stalnoj komunikaciji s kolegama iz Republike Srpske i da deli sve informacije koje mogu da dovedu do sprečavanja nasilja.

Stefanović je rekao da je i premijer Srbije Aleksandra Vučić, koji je koordinator službi bezbednosti, juče popodne obavio razgovore na tu temu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar