U RS proslavljaju, u FBiH pozivaju na odgovornost… (video)

Dok se u Banjaluci i svim gradovima širom Republike Srpske danas obeležava Dan Republike, iz Federacije BiH i OHR-a pozivaju na odgovornost zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, ali i zahteva da se i 9. januar proglasi danom sećanja na žrtve ratnog zločina i genocida.

Obeležavanje Dana Republike u Banjaluci počelo je svečanim defileom, nakon kojeg je predsednik RS Milorad Dodik poručio da je taj entitet danas ujedinjenih u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i da će čuvati svoje.

Čestitajući građanima Dan Republike, Dodik je je istakao da se radi o danu na koji se dugo čekalo u istoriji, te da su svi na ovaj dan okupljeni jedinstveni i vole Srpsku.

„Ovo je poseban dan našeg jedinstva i odnosa prema RS, načinu života i onoga što želimo da budemo“, podvukao je Dodik, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Inače, defile je počeo uz taktove Marša na Drinu, dok su ispred Trga Krajine postrojeni pripadnici Trećeg pešadijskog puka Republika Srpska.

https://www.youtube.com/watch?v=EUNXbQ_sDJI

U svečanom defileu učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i studenti koji nose veliku zastavu Republike Srpske.

Policija je zajedno sa građanima pevala u glas „Pukni zoro“, a među učesnicima defilea su bili i članovi Moto kluba Noćni vukovi.

Proslavu Dana Republike, koja će trajati do kasnih večernjih sati, obezbeđuje više od hiljadu policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane Srpske da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Patrijarh srpski Irinej jutros je služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a Dodik je nakon toga rekao i da je RS primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlašćenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, te poručio da je, ukoliko to ne bude moguće, niko je neće zadržati u BiH.

„Pošto su ta ovlašćenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudija, Srpska je odlučna da afirmiše svoja izvorna Dejtonska ovlaštenja“, rekao je Dodik.

S druge strane, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je u parlamentarnu proceduru Predlog zakona o proglašenju 9. januara Danom sećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi „samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine/Republike Srpske“.

Bećirović je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo „da je 9. januar antidejtonski datum, antiustavan, nezakonit i apsolutno neprihvatljiv“, prenela je Fena.

Prema njegovom mišljenju, „9. januar je jedan od najcrnjih datuma u istoriji BiH, Evrope i sveta nakon Drugog svetskog rata“.

„Taj datum apsolutno nema nikakvo pravno uporište ni u Dejtonskom mirovonom sporazumu ni u Ustavu BiH. Međunarodna zajednica je već naglasila da je to neprihvatljiv datum. Ustavni sud BiH je doneo konačnu i obavezujuću odluku i o tome više nema rasprave“, rekao je Bećirović.

Povodom današnjeg obeležavanja Dana Republike Srpske oglasila se Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH sa podsećanjem da je vlasti u entitetu Republika Srpska dužna da poštuje Ustav BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Takođe je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu s Ustavom BiH te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj meri. Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u celosti, a ne kao “a la carte““, rekli su za Klix.ba u OHR-u.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu su za sarajevski Dnevni avaz izjavili da nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to da odgovaraju.

Poručili su da se „ovde se ne radi o praznicima, nego o vladavini prava“.

„Sjedinjene Države podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom – stav je Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a“.

Istakli su da je „neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave“.

“ Ujedinjenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u 2005. godini predstavlja jednu od najvažnijih i najuspješnijih reformi koje je BiH poduzela nakon Dejtona, i dokaz je što ljudi u BiH mogu ostvariti kada rade zajedno. Pozivamo sve strane da demonstriraju odgovorno vođstvo, suzdrže se od zaoštrene retorike i poštuju lanac zapovedanja u OSBiH“, naveli su iz Ambasade SAD.

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da sve događaje, pogotovo one koji, kako kaže, nose toliko tenzija, kao što je ovaj, trebalo smestiti u jedan kontekst – videti kakvi se procesi iza toga dešavaju.

Prohić je za regionalnu N1 TV smatra da je predsednik Dodik prešao tačku posle koje nema povratka i ide stopama kojima je išao Slobodan Milošević.

„Da li će završiti kao on, to ne znamo i ne zavisi ni od nas niti od njega, zavisi od svetskih moćnika. Valja imati na umu da je savremeno bh. pitanje, savremena kriza u BiH, zapravo geostrateško pitanje. Onako kako budu svetski moćnici hteli, tako će biti. Nije nimalo to utešno što sudbina BiH zavisi od toga“, naveo je, između ostalog.

Prohić je rekao i da BiH živi klišeu grčke tragedije, a to, kako je rekao, znači da politički smerovi idu u pogrešnom pravcu ali ništa ne preduzimamo da se loš rasplet ne dogodi.

„Koliko zabrinjava kriza koja traje dve ili više decenija, toliko mene zabrinjava činjenica da ne postoji osmišljeni koncept koji bi ovo rešio“, rekao je Prohić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američka ambasadaDan Republike SrpskeFederacija BiH
Komentari (0)
Dodaj komentar