U Skoplju 13. put održane antivladine demonstracije

 Nekoliko hiljada gradjana i večeras je, 13. put, protestovalo ulicama Skoplja tražeći ostavku predsednika Makedonije Djordja Ivanova i izražavajući nezadovoljstvo vladavinom VMRO DPMNE.

Na početku protesta zapaljena je fotgrafija predsednika Makedonije Djordja Ivanova, čiju ostavku demonstranti traže zbog odluke o aboliciji političara protiv kojih se vode krivične istrage. 

Fotografija je u znak protesta zapaljena ispred Narodne kancelarije predsednika Makedonije u centru Skoplja. Deo učesnika „Šarene revolucije“  je nezadovoljstvo radom Ivanova izrazio i gaženjem pepela nekoliko izgorelih fotografija.  

Demostrasnti, koji protestuju na inicijativu gradjanskog pokreta “Protestujem”,  ponovo su bacali boju na Narodnu kancelariju  predsednika Republike i barokiziranu zgradu Ministarstva pravde Makedonije.

Kao i prethodnih dana, protest je započet ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji, a završeni su ispred zgrade Vlade Makdonije.

„Džabe vam je abolicija“, „Nema prava, nema mira“, „Ostavka“, „Šutka (zatvor) vam ne gine“, neki su od parola koje su uzvikivali demonstranti, uz zvižduke brojnih pištaljki. Pred zgradom makedonske vlade policijsko obezbedjenje je bilo malobroijnije nego prethodnih dana, a demonstrati su tokom protestne šetnje pozivali policajce da im se pridruže.

Antivladini protesti u organizaciji pokreta „Protestujem“, koje okuplja više od 80 gradjanskih nevladinih organizacija, prema lokalnim medijima, održani su večeras i u Bitolju, Prilepu, Strumici, Ohridu i Kičevu. Tim gradovima su se prvi put priključili Tetovo i Radoviš.

Te demonstracije podržala i opozicija predvodjena Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zave,  albanska partija „Besa“ i Savez boraca narodnooslobodilačkog rata.

Povod za početak gradjanskih protesta 12. aprila bila je odluka predsednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora.

Medju njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski. Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru sa Gruevskim.

Demonstranti u organizaciji gradjanskog pokreta „Protestujem“ traže ostavku predsednika Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da Vlada podnese ostavku, kao i da se umesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahteva je i da gradjanske nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Makedonska politička kriza počela je kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da udje u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovodjenje tog dogovora sada u zastoju, uz medjusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar