U Sloveniji sve više ilegalnih migranata

LJUBLJANA – Slovenačka policija zabeležila je od pocetka ove godine preko 11.000 ilegalnih prelazaka granice, kazao je danas slovenački ministar za unutrašnje poslove Boštjan Poklukar.

Najbrojniji ilegalni migranti su iz Avganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a većinu ih vraćamo u Hrvatsku, kazao je Poklukar, odgovarajuci na poslanička pitanja o problemu ilegalnih migracija, navodi Hina.

Ukupno ih je od pocetka ove godine zabeleženo 11.291.

Policija u poslednje vreme primećuje intenzivno krijumčarenje migranata na granici s Hrvatskom, a do sada je privela ukupno 324 krijumcara, medu njima i cetrdesetak slovenačkih državljana, kazao je Poklukar.

Na pitanje o mogućem davanju policijskih ovlašćenja vojsci kako bi se granica bolje kontrolisala pred nezakonitim migracijama on je kazao da se takva mogućnost analizira i da bi se takav clan zakona o odbrani mogao aktivirati u slucaju potrebe, prenosi Index.hr.

Osim toga, pojasnio je trenutno se na slovenačko-hrvatskoj granici podiže dodatna panelna ograda, a do kraja ove godine planiraju i zapošljavanje još stotinjak policajaca za bolju zaštitu granice.

Uoci nadolazeće zime može se ocekivati povecan broj ilegalnih prelazaka granice, ali ne u onom stepenu kako je to bilo u vreme velike migracijske krize 2015/2016. godine, istakao je Poklukar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar