U Sofiji obeležavanje godišnjice upokojenja kralja Milutina

SOFIJA – U Bugarskoj se od danas, nizom manifestiacija, obeležava godišnjica smrti srpskog kralja Milutina, čije mošti počivaju u Crkvi Svete nedelje u Sofiji i čiji je kult u toj zemlji jak još od 16. veka.

Kralj Milutin umro je 29. oktobra, ove godine obeležava se 700 godina od njegove smrti, a godišnjica će biti obeležena i 29. oktobra, kada taj datum obeležava Bugarska, i 12. novembra kada ga obeležava Srpska pravoslavna crkva.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović za Tanjug kaže da se svake godine u Sofiji 29. oktobra održava svečana arhijerejska liturgija i tradicionalno presvlačenje mošti kralja Milutina.

Ovog puta se, kaže, Ambasada Srbije u Sofiji uključila kako bi zajedno sa Mitropolijom sofijskom obeležila taj datum, a niz manifestacija počinje već danas.

Tako će danas, ispred Crkve Svete nedelje u Sofiji biti osveštana ikona, koja će stići iz Srbije, dok će sutra, 28. oktobra, biti održan svečani koncert crkvenog pojanja.

U petak, 29. oktobra uslediće arhijerejska liturgija sa tradicionalnim činom presvlačenja odežde.

„Ove godine biće održana i litija, prvobitno planirana po centralnim ulicama Sofije, ali će zbog epidemiološke situacije, ona ipak ići oko crkve“, dodao je Jović.

Uveče će uslediti večernja služba u čast svetog kralja Milutina.

Prema rečima ambasadora, 2. novembra biće održana sveštenička konferencija u Sofijskoj mitropoliji.

„Po prvi put obeležavamo ovaj datum po oba kalendara. Tako će i 7. novembra uslediti večernja služba u Hramu svetih Ćirila i Metodija, u Gornjoj banji. Taj hram naziva se i Manastir svetog kralja, jer je po jednom istorijskom izvoru Milutin 20 godina boravio u njemu. Zatim će, 10. novembra biti služena arhijerejska liturgija u Manastiru svete Petke u Vladaji, jer se tamo nalazi jedan od kivota u kom su čuvane mošti kralja“, rekao je Jović.

Zatim će 11. novembra biti služena večernja služba i opelo, a dan kasnije, kada SPC obeležava upokojenje kralja Milutina, biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Ambasador ističe da je niz manifestacija pravi način da se pokuša da se obeleži sve ono što je kralj Milutin uradio za života, da se pokaže način na koji se on još poštuje u srpskom i bugarskom narodu.

„Da mi, kao ambasada, osvetlimo ulogu kralja Milutina kao spone koja može da služi za dalji podstrek u razvoju odnosa srpskog i bugarskog naroda, da u takvim stvarima tražimo zajednički put, na korist dve države i celog regiona“, rekao je Jović.

On je dodao da će ove godine izostati veće prisustvo vernika, poštovalaca kralja Milutina, zbog epidemiološke situacije, ali će svakako biti obeležen dan upokojenja kralja Milutina, u sećanje na njega i značaj koje njegove mošti i danas imaju.

Kralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, jedan je od najznačajnih srpskih vladara, a došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine.

Milutin je vodio brojne ratove pri čemu je proširivao svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju, a njegova moć se ogleda i u organizaciji države, u velikoj vojsci, odlicnoj privredi i finansijama.

Vladao je 40 godina i ugled srpske države i naroda doveo do visokog stepena.

Mnogo je učinio i za kulturu srpskog naroda, a gradio je gradove, letnjikovce, naročito na KiM, podizao i darivao crkve i manastire, a graditeljska aktivnost praćena je razvojem umetnosti, slikarstva, književnosti i primenjenih umetnosti vezanih za crkvu i knjigu.

Zidao je bolnice, unapređivao velika manastirska vlastelinstva kao ekonomske resurse, kovao novac, otvarao rudnike.

Kralj Milutin je kao svoju zadužbinu sagradio manastir Banjsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar