U Tivtu uhapšen Srbin osudjen za ratni zločin u Hrvatskoj

Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) uhapšen je sinoć na tivatskom aerodromu po Interpolovoj poternici hrvatskih vlasti, saznaje agencija Beta u crnogorskoj policiji.

Jović je priveden sudiji za istragu, a nakon saslušanja odredjen mu je ekstradicioni pritvor, objavile su podgoričke Vijesti.

On je u Hrvatskoj osudjen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, navodi list.

Presuda je izrečena 30. maja 2006. godine u Županijskom sudu u Sisku. U njoj piše da je Jović s Milanom Stanojevićem 3. septembra 1991. ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda.

U presudi se navodi da su se optuženi protivili pravnom poretku Hrvatske, pokušavali pripojiti Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i proterati gradjane hrvatske nacionalnosti.

U obrazloženju presude stoji da je preživeli Branko Medved na sudu svedočio da je 3. septembra 1991. prvo video Jovića, a zatim i Stanojevića.

On je rekao da su Jović i Stanojević odmah pucali. Rekao je da je malo stariji od optuženih, ali da je s njima išao u školu i da nikada nisu bili u sukobu.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila medjunarodnog prava za vreme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Obojica su osudjena na kaznu zatvora od 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar