Učiteljica iz Sarajeva fotografisala se sa četničkom kapom, izbio veliki skandal

Dijana Pelidija, učiteljica jedne sarajevske Osnovne škole objavila je na svom fejsbuk profilu fotografiju sa „četničkom šubarom“, a nakon burnih reagovanja dela javnosti, ona se izvinila.

U svom obraćanju javnosti, Dijana je poručila da nije imala nameru da postane „javna ličnost“, za sebe kaže da je „niko“ i da joj je namera da se još jednom izvini svim prijateljima i poznanicima, ali i široj javnosti koju su njene fotografije sa „četničkom šubarom“, kako kaže, poremetile.

Fotografija za koju kaže da je sporna, Dijana objašnjava da je nastala tokom jednog vikenda u Beogradu, a podelila je u okviru zatvorene „čat grupe“, od desetak poznanika, kojima je htela da pokaže kako se u srpskoj prestonici, pored Železničke stanice „javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci“, a da će uprkos tome, kako kaže, Srbija pre BiH ući u EU.

„Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i nikada nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu“, navela je u svom obraćanju javnosti, preneo je sarajevski portal Klix.

Fotografija sa „četničkom šubarom“, smatra Dijana, nije najsporija na njenom profilu.

Po njenoj proceni najsporniji je, kako kaže, komentar koji se tiče pretučene majke i ćerke u Kiseljaku od pre dve godine.

Tada je, podseća, iznela svoj stav da li devojčice u BiH treba da budu „pokrivene“, pa je i tada, kaže, njen stav protiv toga bio pogrešno shvaćen zbog čega ga je ubrzo uklonila.

„Konačno, komentar koji se tiče netačne činjenice da su “sve Bošnje nastale od Srba“ nije moj stav, već je stav koji zastupaju srpski nacionalisti, a takvog jednog nacionalistu, koji je vređao sve Bošnjake, sam na ironičan način htela da isprovociram u tom komentaru. Dakle, to nije moj stav nego ironija…“, napisala je takođe.

Potom objašnjava da ona potiče iz bošnjačke porodice, da joj je otac ranjavan dva puta u toku, kako kaže, „agresije na BiH“, da je bila dete „opkoljenog Sarajeva“ i da je rat provela u Aerodromskom naselju, na Dobrinji, u Hrasnom i na Marijin-Dvoru.

Objašnjava da je njena majka „pokivena“, da ima muža i dete, koje se raduje svakom Bajramu.

Osvrnuvši se na komentare onih koji su je nazvali „četnikušom“, ona kaže da nije ni „Srpkinja, ni četnikuša i slično“, te da se nakon svega prepala za posao, ali je spremna da peuzme svu odgovornost zakonom propisanu.

Smatra da svako ima pravo da razmišlja na način na koji hoće.

Država je, dodaje, dužna da zaštiti svakog građanina i građanku.

Učiteljica Dijana Pelidija predaje učenicima od prvog do četvrtog razreda u sklopu produženog boravka u Novom Sarajevu.

Povodom ovog slučaja oglasila se ministarka obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajeva, Zineta Bogunić, koja je rekla da je šokirana i poručila da prosvetni radnici moraju da poštuju različitosti dece i roditelja.

„Svakako ću ovo istražiti. Preduzeću mere ukoliko mi zakonske mogućnosti budu dozvoljavale“, navela je ministarka, preneo je sarajevski portal Klix.

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo, Malik Garibija, je kazao da je nedopustivo da osoba sa takvim postovima, ukoliko su zaista njeni, uči bilo čiju decu.

„Pitanje ću preneti na narednu sednicu vlade KS“, odgovorio je Garibija građaninu koji ga je upoznao sa spornim fotografijama na tviteru.

A udruženje učitelja je povodom objavljene fotografije Dijane Pelidije pručilo da je ona time narušila ugled i dostojanstvo učiteljske profesije.

„Ovim putem obaveštavamo svoje članove i javnost da nikada nećemo dozvoliti da naša deca uče na način koji je koleginica Pelidija interpretirala pišući po fejsbuk profilima, obučena u veoma “specifičnu“ odeću koja poziva na sve ono što nisu tradicionalne vrednosti svih učenika u Bosni i Hercegovini, što poziva na laž, mržnju i gašenje identiteta jedine nam Bosne i Hercegovine, kao najveće vrednosti za koju ugrađujemo ljubav svakim danom svim našim učenicima“, navode u saopćenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Sarajevoskandalučiteljica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milovan

    Nije to nikakva cetnicka kapa. Toje kapa na kojoj je zvanicni grb Srbije,koji ima na svakom srbskom pasosu. Svi oficiri VS ga imaju na kapama itd. A sta mi da radimo kada zamotane sede u skupstini BiH,ili isto tako zakrabuljene predaju u skoli.?? Ako nije protivzakonito,onda je dozvoljeno. I sada sto to nekima smeta.??!! Neka se o.ese od muke. Meni nista nesmeta.