Vanredna sednica cetinjskog parlamenta 27. avgusta

CETINJE – Vanredna sednica gradske skupštine Cetinja zakazana je za 27. avgust, a povodom najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Inicijativu za sazivanje vanredne sednice gradskog parlamenta na ovu temu podneo je odbornik SDP-a Nikola Đurašković.

Đurašković je u inicijativi naveo da su razlozi za usvajanje zaključka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani za aktuelnu bezbednosnu situaciju koja, kako navodi, može biti narušena u susret 5. septembru kada je najavljeno ustoličenje mitropolita SPC Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju.

Đurašković tvrdi da je misija SPC koja decenijama vređa i negira Crnogorce, otvoreno uticala na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija.

Predloženim zaključkom Đurašković apeluje na organizatore ceremonije ustoličenja da odustanu jer, kako tvrdi, sve to s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se „otima njegovo kulturno i istorijsko nasleđe kao posledica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima“.

„Taj čin mogu organizovati na drugom mestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbeći nepotrebne tenzije”, naveo je, između ostalog, Đurašković, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar