Varheji: Poslednjih meseci put BiH ka članstvu u EU brži neko ikad

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji izjavio je danas u Sarajevu da je poslednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji brži nego ikada.

Varheji je podsetio da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom savetu da BiH dobije status kandidata i da je u BiH došao da bi bi razgovarao o tome kako da se to i ostvari. „Dodeljivanje tog statusa je odluka koju donose zemlje EU. Reč je o jednoj ponudi, ponudi za sve u ovoj zemlji, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini“, kazao je evropski komesar posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je ocenio da je EU u svemu bila itekako transparentna, te da je njihova preporuka jasna da se sada bez odlaganja dodeli kandidatski status.

„To je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. EU put jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja. Na političarima je da to postane stvarnost“, naglasio je Varheji.

Prema njegovim rečima, želi da vidi jasne i opipljive rezutate o kojima može da izvestiti Evropski savet.

„Nadam se da ćemo do tada imati pozitivnu odluku i da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status. Potrebno je da Savet ministara BiH u starom sazivu usvoji sve mjere kojima će omogućiti iskorak ka EU“, kazao je Varheji.

On je još kazao da vlast u novom mandatu treba da se posveti realizaciji 14 prioriteta i uslova iz mišljenja Evropske komisije, ocenivši da trenutno postoji ubrzan put ka ispunjavaju tih zahteva.

„Vidimo pozitivne pomake od davanja prijedloga za kandidatski status. U proteklih šest sedmica se dešavaju brže nego ikada ranije. Imamo velika očekivanja i inače se ne bismo ni sami angažovali. Spremni smo da pomognemo“, istakao je evropski komesar za proširenje.

Zaključio je da su „uvek potrebne dobre vesti iz Sarajeva, a da ih je sada više nego ikada pre“.

Varheji boravi u dvodnevnoj poseti BiH, sastao se sa članovima Predsedništva BiH

Evropski komesar sa proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji duputovao je u Sarajevo gde se danas popodne sastao sa članovima Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, Damirom Bećirovićem i Željko Komšićem.

Tokom dana najavljen je sastanak Varhejija sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD) i njegovim zamenicima Biserom Turković (SDA) i Vjekoslavom Bevandom (HDZ BIH) .
Očekuje se da će glavne teme razgovora sa političarima BiH biti evropski put zemlje i reforme koje je potrebno sprovesti s ciljem dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Varheji će večeras prisustvovati i potpisivanju memoranduma o razumevanju izmedju Ministarstva bezbednosti BiH i Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) u vezi sa dobrovoljnim i nedobrovoljnim povratkom.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je danas da će se sa Varhejijem sastati sutra u Istočnom Sarajevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar