Velika bura u Srpskoj zbog NATO-a, a niko ne bi u članstvo u toj alijansi

Velika bura podigla se u Republici Srpskoj zbog Programa reforme Bosne i Hercegovine. Paradoks je da politički akteri optužuju jedni druge za izdaju, a zajedničko im je da niko neće u NATO.
Zaključci koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske o Programu reformi BiH potvrđuju da nema prejudiciranja konačne odluke o eventualnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO, kaže politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.

Narodna skupština Republike Srpske u usvojenim zaključcima navodi da Program reformi BiH, koji je Predsedništvo BiH usvojilo 19. novembra, ni po čemu nije raniji tekst Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa, osim saradnje i partnerstva sa NATO-om.

Parlament Srpske odbacio je bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta i smatra da je Program reformi BiH u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Jučerašnja, deveta posebna sednica u Skupštini RS protekla je u atmosferi burne polemike o tome ko je izdajnik — Milorad Dodik, koji kaže da nema govora o prejudiciranju puta u NATO, ili opozicija, koja pak tvrdi da je sve prevara i da je ugrožena RS.

S tim u vezi, Dodik je u parlamentu rekao da dokument koji je dostavljen u Skupštinu nije nikakva prevara, niti falsifikat, kako to tvrdi opozicija.

Zaključci su usvojeni sa 52 glasa za i tri protiv.

Srpska neće članstvo u NATO
„Ono što je najvažnija stvar, jeste da je u zaključcima navedeno da nema prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO i to je jedino bitno“, kaže Savić za Sputnjik.

On, između ostalog, napominje da u Zakonu o odbrani BiH u jednom od članova piše da će BiH raditi sve da postane član NATO-a.

Međutim, ističe on, taj zakon je nametnut i to sve — ne važi.

„Tu nije precizirano ni kada, ni koliko će to trajati. Najvažnije je da se ti procesi otegnu koliko god mogu, do u beskonačno, jer Srbi ne žele u NATO i nema ni potrebe da budemo deo toga Saveza“, kaže Savić.
U jednom od zaključaka se navodi da u slučaju eventualnog odlučivanja o tom pitanju u Predsedništvu BiH mora biti uzeta u obzir volja Skupštine RS i referendum u RS.

Referendum u RS jedino validan za sve njene predstavnike
„To je volja Republike Srpske i predstavnici iz RS će morati da poštuju tu volju. Ljudi koji glasaju o tim stvarima u zajedničkim organima, dolaze iz izbornih jedinica iz Republike Srpske, dakle, Republika Srpska će se i pitati“, ističe Savić.

Kada je reč o referendumu o članstvu u NATO, Savić kaže da je nezamislivo da on bude na teritoriji cele BiH i da će, ako ga bude, to najverovatnije Republika Srpska sama za sebe organizovati.

„I to će biti jedino validno za sve predstavnike iz Republike Srpske. A rezultati tog referenduma se već unapred mogu predvideti“, naglašava sagovornik Sputnjika.
On dodaje da je samo potrebno postupati onako dobro kao što se, na primer, postupalo i tokom rata.

„Tada je bio veliki pritisak da se usvoji Vens-Ovenov plan, a poslanici su dva puta odbili da ga usvoje, a kada su se pritisci nastavili, rekli su — idemo na referendum“, podseća Savić, imajući na umu mirovni predlog o okončanju rata u BiH, koji su početkom 1993. sačinili specijalni izaslanici Sajrus Vens i lord Dejvid Oven.

Koristili su sve demokratske mehanizme da zaštite interese svog naroda i mi to moramo da radimo i kada je u pitanju NATO, naglašava on.

„Zaštititi sve demokratske mehanizme i kapacitete koje imamo da bismo legitimno mogli da stanemo iza tog stava — to je najbolja i jedina strategija koju možemo koristiti“, uveren je politikolog iz Banjaluke.

Sednica — pravi cirkus
Komentarišući jučerašnju burnu sednicu na kojoj su usvojeni zaključci, Savić kaže da priželjkuje dosadnu sednicu na kojoj će biti ispravljena greška kada nije jednoglasno usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

„Moje želje ovoga puta nisu uslišene, gledali smo cirkus za koji nema opravdanja i koji ne donosi nikakvu ni političku, niti bilo kakvu drugu korist“, zaključuje on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buraNATO
Komentari (0)
Dodaj komentar