Više gradjana Makedonije za sporazum o imenu s Grčkom nego protiv

Više od 40 odsto gradjana Makedonije podržava sporazum o imenu zemlje koji je njihova vlada postigla sa Grčkom, kao i ulazak zemlje u NATO i EU, pokazalo je novo istraživanje.

Pitanje na referendumu 30. septembra biće: „Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Prema istraživanju, 41,5 odsto ispitanika planira da na referendumu zaokruži da a 35 odsto će glasati protiv, objavio je dana EURACTIV.com.

Medjutim, uočljiv je jaz izmedju različitih zajednica u zemlji.

Albanska manjina je u velikoj većini za sporazum, sa 88 odsto podrške, dok je medju Makedoncima samo 27 odsto za rešenje iz Prespe a 45 odsto je protiv.

Većina ispitanika (66 odsto) planira da izadje na referendum dok će se nepunih 20 odsto pridružiti inicijativama za bojkot izjašnjavanja, prenela je grčka agencija ANA.

Istraživanje je pokazalo i da je samo petina ispitanika u potpunosti upoznata sa tekstom sporazuma o imenu izmedju Makedonije i Grčke.

To istraživanje je sproveo Makedonski centar za medjunarodnu saradnju u poslednjoj nedelji jula a obuhvatilo je uzorak s 1.026 ispitanika.
 
Atina i Skoplje su razrešile spor koji je trajao gotovo tri decenije i 12. juna se složile da novo ime Makedonije bude Republika Severna Makedonija čime je toj zemlji otvoren put za početak pregovora o ulasku u EU i pridruživanje NATO.

Medjutim, dogovor premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva nije zadovoljio opoziciju ni u Grčkoj, ni u Makedoniji.

I grčka Nova demokratija i makedonska VMRO-DPMNE pripadaju grupi Evropska narodna partija (EPP)  koja je ranije izrazila želju da se spor oko imena reši.

„Oni (Nova demokratija i VMRO-DPMNE) treba da gledaju na to pitanje iz šire perspektive, da uzmu u obzir svu složenost, situaciju i posledice pozitivnog ili negativnog rezultata, i za Makedoniju i za Grčku“, rekao je u junu evroposlanik iz grupe EPP u odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

U medjuvremenu je Atina proterala dvoje ruskih diplomata jer su navodno pokušali da potkopaju sporazum o imenu sa Makedonijom. Kremlj je tvrdio da iza te odluke stoje SAD, što Grčka demantuje.

Moskva je uzvratila proterivanjem dvoje grčkih diplomata i zabranom ulaska u Rusiju grčkom ministru spoljnih poslova Nikosu Kocijasu.

Grčki diplomatski izvori kažu da je odluka Rusije „asimetrična“, s obzirom da je Atina imala dokaze i razlog da protera dvoje ruskih diplomata.

Isti izvori dodali su da će Atina reagovati „odgovarajuće i proporcionalno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar