Vlada RS oštro osudila Inckovo poredjenje RS i NDH

Vlada Republike Srpske danas je saopštila da s „gnušanjem odbacuje krajnje zlonamernu i sramotnu“ izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojom je doveo u vezu Dan Republike Srpske 9. januar  i 10. april kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

„Vlada RS tendencioznu izjavu visokog predstavnika ocenjuje kao krajnje uvredljivu za sve gradjane RS, a posebno za srpski narod i stotine hiljada srpskih žrtava NDH režima na ovim prostorima i njihove porodice“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da „zlonamerna izjava visokog predstavnika još jednom ukazuje na svu promašenost, ali i štetnost njegovog delovanja po ukupno stanje i odnose u BiH, kao i na krajnju nekompatibilnost institucije visokog predstavnika sa procesom evropskih integracija u kojem participira i BiH“.

„Vlada RS izjavu visokog predstavnika ocenjuje kao antidejtonsku, ali sa žaljenjem konstatuje da ovo nije prvi put da visoki predstavnik, umesto da ga štiti, svojim izjavama i delovanjem podriva Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks četiri“, navodi se u saopštenju.

Vlada RS je navela da će s drugim institucijama, kao i društvenim i političkim akterima, nastaviti da deluju u pravcu zaštite položaja RS i njenih gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar