„VMRO-DPMNE poziva na linč“

Makedonski analitičar Albert Musliu smatra da zvaničnici VMRO DPMNE treba da odgovaraju za neprimerene izjave koje, kako smatra, imaju opravdanja u predizbornoj kampanji, ali ne i kao pritisak na rad Državne izborne komisije, jer u sebi imaju i poziv na linč.

Poslanica te stranke Valentina Božinovska uporedila je sinoć aktuelnu situaciju u Makedoniji sa situacijom u Nemačkoj u vreme Adolffa Hitlera nazvanom „Noć dugih noževa“.

„Mislim da će trebati da snose odgovornost za te reči. Građani su navikli da razumeju i shvataju takve poruke u kampanji, ali ovo sinoć se može podvesti kao poziv na linč i krvoproliće i mislim da ako niko ne snosi odgvornost takav način govora se može nastaviti“, rekao je Musliu za Tanjug.

On očekuje konsekvence za takve poruke i ocenjuje da je postizborna situacija komplikovanija u odnosu na prethodni period na šta, kako je rekao, ukazuju i rezultati izbora.

VMRO DPMNE koji je bio apsolutni vladar 10 godina se doveo u situaciju da čak i sa tradicionalnim partnerom ima tako minimalnu većinu u parlamentu.

Sa druge strane njihov tradicionalni parner DUI je još veći gubitnik ovih izbora i prilično je u nezavidnoj situaciji, ocenio je Musliu.

Precizirao je da DUI ima polovinu albanskih mandata, dok druga polovina pripada trima drugim albanskim partijama, od kojih je na drugu poziciju izbila Besa, koja je formirana pre dve godine..

„Za pet, šest meseci imamo lokalne izbore i sve to njima kompllikuje stvari“, posebno imajući u vidu da izborni rezultat nije konačan jer Državna izborna komisija još razmatra prigovore na izborni provces.

Ne isključujući mogućnost promene mandata, Musliu kaže da to otvara mogućnost formiranja koalicije tri partije VMRO ili SDSM i još dve koje bi bile albanske.

Za proteste koje održavaju pristalice VMRO ispred sedišta DIK kaže da je reč o pritisku i da oni insistiraju na tome da su apsolutni pobednici izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izborimakedonijaskopljeVMRO
Komentari (0)
Dodaj komentar