VMRO-DPMNE traži ostavku vlade i hapšenje tužiteljke

SKOPLJE – Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je danas da vlada Severne Makedonije podnese ostavku, nakon što su dva čoveka uhapšena u okviru istrage za iznudu, od kojih je jedan Bojan Jovanovski, poznatiji pod pseudonimom Boki 13.

On je zatražio i da Specijalni javni tužilac Katica Janeva bude uhapšena, pošto je njen mobilni telefon zaplenjen tokom istrage o iznudi u Skopskom javnom tužilaštvu, prenosi MIA.

„Korumpirano Specijalno tužilaštvo je gotovo, a prvi korak treba da bude hapšenje Janeve i svih u ovoj kriminalnoj hobotnici“, rekao je Mickoski.

On je ocenio da su koreni jučerašnjeg skandala mnogo dublji nego što ozgleda, a da će dva osumnjičena koji su poznate javne ličnosti, biti „žrtveni jarci“.

„Javnost je juče bila svedok drugoj kriminalnoj hobotnici predvođenoj Socijaldemokratskim savezom Makedonije, koji je sačinjen od kriminalaca, reketaša i medija, u organizačiji najviših državnih žvaničnika“, rekao je Miskoski.

Timovi Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju i Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije zaplenili su lične računare, dokumenta, mobilne telefone, memorijske kartice, oružje i municiju, kao i odeću visoke mode, nakit, satove i umetnička dela.

Pretresi su sprovedeni keko bi se sakupili dokazi u vezi sa istragom o dve osobe osumnjičene za primanje nagrade za nezakonit uticaj i pranje novca.

Policija je pretražila kuću roditelja jednog od osumnjičenih, kao i njegov stan i kancelariju. Pretražen je i stan druge osumnjičene osobe, kao i vozila obojice.

Sud u Skoplju odredio je pritvor do 30 dana Bojanu Jovanovskom osumnjičenom za iznudu i pranje novca.

Jovanovski, poznatiji pod pseudonimom Boki 13, koji je i čelnik kablovske televizije 1TV, uhapšen je u ponedeljak na graničnom prelazu Bogorodica između Severne Makedonije i Grčke, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Drugom osumnjičenom, sud je takođe odredio pritvor do 30 dana i on je već smešten u pritvorsku jedinicu u zatvoru Sutka, prenosi agencija MIA.

Jovanovski i Milevski sumnjiče se za iznudu i pranje novca, a Tužilaštvo u Skoplju pokrenulio je istragu, jer su navodno nedozvoljeno snimali javne ličnosti, a zatim iznudom pokušavali od njih da uzmu novac.

Jovanovski je navodno koristeći svoje bliske veze sa jednim javnim tužiocem u ulozi posrednika primao mito od osumnjičenih kako bi im taj tužilac smanjio ili potpuno ukinuo kazne, dok je Milevski povezivao Jovanovskog sa oštećenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar