Za sada niko nema većinu u hrvatskom saboru

Hrvatski sabor danas nije podržao predlog opozicije da se izglasa nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću, a glasanje je pokazalo da zasad niko nema parlamentarnu većinu od 76 poslanika.

Za opoziv Marića koji je zbog krize u Agrokoru inicirala opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) glasalo je 75 poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv.

Poslanici su se izjašnjavali pojedinačno, prozivkom.

Smenu Marića podržao je i Most, a iako su najavljivali da će imati većinu od 76 poslanika za opoziv ministra za kojeg tvrde da je u sukobu interesa zbog Agrokora, to se nije dogodilo.

Iz Mosta su ranije najavili da će predsednik Sabora Božo Petrov iz Mosta odmah po glasanju o Mariću omogućiti raspravu o inicijativi HDZ za njegovu smenu. Taj zahtev potpisali su poslanici HDZ i deo opozicionih, ukupno njih 79, što je dovoljno za izglasavanje nepoverenja.

Petrov je najavio da će posle glasanja o Mariću krenuti prikupljanje potpisa podrške za inicijativu Mosta o raspuštanju Sabora.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta.

Do toga je došlo pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opozicija.

Prema dosadašnjim informacija, HDZ još nije obezbedio 76 glasova poslanika za novu većinu i izbor četiri nova ministra, pa je otvorena mogućnost da se krene u raspuštanje Hrvatskog sabora i nove vanredne parlamentarne izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar