Zaev: Albanske stranke da kažu zašto su protiv „mini šengena“

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da on kao premijer nema obavezu da konsultuje stranke o koracima koje preduzima u smislu boljeih uslova za život građana i pozvao je ujedno albanske stranke u toj zemlji da kažu kakve imaju primedbe na „mali šengen“.

„Neka kažu stranke Alijansa, BESA, pa čak i DUI, šta im smeta u dogovorima za ‘mali šengen’ i spreman sam da kažem zašto su potpisani. Da li su protiv smanjenja carina kako ne bi bilo nervoze i dugih kolona na carinskim prelazima? Da li su protiv otvorenog tržišta radne snage i ukidanja viza u slučaju kada je jedan turist ušao u jednu od zemalja članica ova inicijative, da može takođe da poseti turističke kapacitete u svim zemljama koje su deo inicijative?“, pitao je Zaev.

Ranije danas, predstavnici albanskih stranaka u Severnoj Makedoniji, DUI, Alijansa za Albance i BESA rekli su da je inicijativa o „malom šengenu“ nemoguća bez učešća Kosova, te da zahtevaju njegovo uključivanje kao uslov za ostvarivanje inicijative, ali istovremeno traže i prisustvo i podršku EU, kao i pokroviteljstvo SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar