Zaev: Lideri svih partija, sem VMRO DPME, izjasnili se za uspešan referendum

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da su se lideri makedonskih parlamentarnih partija, sem opozicionog VMRO DPMNE, večeras izjasnili za uspešan referendum i za EU i NATO.

Nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka u proširenom sastavu, koji je predsednik VMRO DPMNE Hristijan Mickoski napustio sat posle početka, Zaev je rekao da je razgovarano o formatu referenduma za potvrdjivanje Dogovora sa Grčkom i o mogućem referendumskom pitanju.

Razgovaralo se u pravcu da bi pitanje moglo da glasi: „Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora sa Grčkom“, rekao je premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Na sastanku lidera makedonskih parlamentarnih partija (koji je trajao oko četiri sata), rekao je, razgovarano je o tome da referendum bude konsultativan, ali obevezujući za sve političke subjekte.

Zaev je to što je lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski napustio sastanak nedugo posle početka, nazvao neozbiljnim i uvredljivim za partije i gradjane Makedonije.

„Ako je za NATO i EU trebalo je da sedi sa svim liderima partija, a on je pobegao sa liderskog sastanka i od odgovornosti za budućnost“, rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da će sutra u podne na zahtev Mickoskog organizovati liderski sastanak na kojem će učestvovati samo predsednici četiri najveće partije i da će tada moći da se izjasni da li je za NATO i EU.

Mickoski je, nakon što je napustio sastanak nezadovoljan što su pozvane parlamentarne partije sa najmanje dva poslanika, novinarima rekao i da je tražio da Vlada povuče izmene izbornog zakona kojim se članovi Državne izborne komisije biraju natpolovičnom, a ne kao do sada dvotrećinskom većinom.

Vlada Makedonije te izmene podnela je juče na usvajanje po skraćenom postupku, jer kako tvrdi, VMRO DPMNE blokira formiranje DIK da bi onemogućio organizovanje referenduma o Dogovoru sa Grčkom, kojim je predvidjeno i da se ime države promeni u Severna Makedonija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar