Zaev optužio Ivanova za državni udar

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je u sredu uveče da je makedonski predsednik Djordje Ivanov izvršio državni udar odlukom da mu ne poveri mandat za formiranje nove vlade.

Zajev je poručio da SDSM nikome neće dozvoliti da se igra budućnošću zemlje i pozvao gradjane da ne reaguju na provokacije, prenela je makedonska agencija Makfaks.

Prema njegovim rečima, Zajev je gurnuo Makedoniju u duboku političku, državnu i ustavnu krizu.

„Ivanov je porekao većinsku volju gradjana i sprečio legalan prenos vlasti“, kazao je lider opozicije.

Poručio je pristalicama da ostanu mirni, u skladu sa demokratskim procesima koji vode ka formiranju nove vlade.

„Gruevski tone, ali neće potonuti Makedonija. Ivanov mora da povuče odluku i dodeli mandat“, kazao je Zajev.

Makedonski predsednik odbio je ranije danas da lideru opozicionog SDSM-a Zoranu Zaevu poveri mandat za formiranje nove vlade rekavši da mu to ne dopuštaju ni savest ni ustav.

„Neću dati mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije. Niko nema prava da trguje temeljnim vrednostima države“, rekao je Ivanov u obraćanju javnosti.

Zaev je u ponedeljak Ivanovu predao potpise poslanika kojima dokazuje da ima parlamentarnu većinu što je bio uslov Ivanova da mu da mandat za formiranje nove vlade.

Zaev je uspeo da obezbedi većinu od 67 poslanika s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su mu dale na raspolaganje 18 potpisa.

Prethodno je komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao predsednika Makedonije Djordja Ivanova da dodeli lideru SDSM-a dodeli mandat za formiranje nove vlade, a slična poruka je stigla i od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar