Zaplenjena dva aviona Adrija ervejza zbog dugova

LJUBLJANA – Agencija za civilni avio-saobraćaj Slovenije potvrdila je danas da su dva aviona slovenačke avio-kompanije Adrija ervejz zaplenili kreditori zbog neizmirenih dugovanja, prenosi portal „EX-Yu Aviation“.

Regulatorni organ Slovenije je naveo da su dva aviona izbrisana iz državnog registra.

Kompanija Adrija ervejz u svojoj floti ima 12 aviona tipa „Bombardije“, od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. „wet lease“ preko ACMI aranžmana sa drugim avio-kompanijama.

Sam slovenački avio-prevoznik ne poseduje nijedan avion.

U floti CRJ900 letelica, četiri aviona su pod ugovorom do 2022. godine, još dva do 2026. i 2027. godine, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gde Adrija plaća vlasniku na osnovu korišćenja aviona.

Preostala dva su iznajmljena na dugoročnoj osnovi.

Kako navodi portal “EX-YU Aviation”, Adrija ervejz ima problema sa kašnjenjem i otkazivanjem letova, u uslovima kada traži strateškog partnera koji bi obezbedio preko potreban kapital.

Ta avio-kompanija bi danas trebalo da ima 22 leta iz Ljubljane, od čega su tri čarter leta.

Slovenački regulator je ranije saopštio da preispituje poslovanje Adrije i da će do kraja oktobra odlučiti da li ponovo da joj izda operativnu dozvolu, što je standardna procedura.

Veruje se da je Adrija uknjižila gubitak od preko deset miliona evra u prvom ovogodišnjem polugodištu, broj prevezenih putnika je smanjen, a kompanija je nagomilala dug od 60 miliona evra prema poveriocima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar