„Zeleno svetlo“ za medicinski kanabis u BiH

Ekspertska radna grupa, koju je formiralo Veće ministara BiH, dala je „zeleno svetlo“ za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, objavile su večeras „Nezavisne novine“.

To je saopštila član ove grupe i načelnik Odeljenja za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković, dodajući da su sada na potezu minstarstva jer je potreban niz izmena pojedinih zakona.

Ona je navela da su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti, kao što su onkologija i farmacija.

Gojković je rekla da ima neke nezvanične informacije da je Ministarstvo civilnih poslova prihvatilo mišljenje radne grupe, ali zvaničnog saopštenja još nema.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa u medicinske svrhe, Gojković je kazala da je više oblasti gde bi se mogao koristiti.

„U onkologiji, tu pre svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod hemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti zvanične mogućnosti“, navela je ona.

Podsetila je i da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i da imaju tačno određeni lekari koji ga mogu propisati, kao i tačno utvrđene doze, količine.

„Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat“, naglasila je Gojković.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

BiHkanabismedicinski kanabis
Komentari (0)
Dodaj komentar