Željka Cvijanović položila zakletvu i stupila na dužnost predsednice RS

Novoizabrana predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je svečano položila zakletvu u Narodnoj skupštini RS i time zvanično stupila na dužnost.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu RS, Cvijanovićeva je rekla da izbor za predsednika republike doživljava kao priznanje za sve ono što je činila kao premijerka u prethodnom mandatu, u vremenu koje „nije bilo nimalo lako i u okolnostima u kojima su brojni politički i finansijski izazovi pretili sa svih strana“.

Ona je najavila da će već sutra predložiti Radovana Viškovića iz SNSD-a za mandatara za sastav nove Vlade RS, te da će uskoro biti izabrana nova entitetska vlada i usvojeni strateški dokumenti – budžet za 2019. godinu i program ekonomskih reformi.

„Ovim pokazujemo sposobnost da sprovedemo izbore na demokratski način i budemo efikasni u formiranju vlasti, kako bi naše institucije nastavile nesmetano da funkcionišu“, navela je Cvijanovićeva.

Ocenivši da će u naredne četiri godine RS sigurno nailaziti na izazove i prepreke, ona je pozvala na jedinstvo institucija i mobilisanje „dovoljno političke volje kako bi radili na programu razvoja RS i učvršćivanju njene ustavne pozicije“.

Cvijanovićeva je istakla da će RS i dalje podržavati evropski put BiH.

Zakletve su u Narodnoj skupštini položili i potpredsednici, Ramiz Salkić i Josip Jerković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar