Žestoke reakcije Bošnjaka na odluke Skupštine RS

SARAJEVO – Žestoke reakcije BOšnjaka izazvalo je obraćanje predsednika RS Milorada Dodika na posebnoj sednici parlamenta RS, koji je danas odlučio da traži da se odbaci izveštaj o događajima u Srebrenici i da se formira nova komisije radi utvrđivanja pune istine.

Akademik Muhamed Filipović smatra da je održavanje posebne sednice NSRS o Srebrenici besmisleno, nakon, kako je rekao, svega što su utvrdile međunarodna zajednica i njene institucije za istraživanje ratnih zločina.

„Postavljati iznova pitanje utvrđivanja istine o onome što se zbivalo – pa to znači vraćati nas na početak, vraćati nas unazad 30 godina, kad bi trebalo ustvari tražiti način da se iz toga izađe“, rekao je Filipović za sarajevski portal Vijesti.ba.

On smatra i da nalaz bilo kakve komisije ne može promeniti istinu, koja je, kaže, utvrđena na verodostojan način, a to podrazumeva i istraživačku, ali i sudsku proceduru.

Dodikovu tvrdnju da se „teza o genocidu pojavila na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda“, Filipović je nazvao „glupom“, a zastupnik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović pozvao je Kancelariju visokog predstavnika, predstavnike BiH u Savetu Evrope i Predsedništvo BiH da se aktivno uključe u problem sa kojim se danas, kako kaže, suočavaju žrtve i porodice žrtava „srebreničkog genocida“, a to je „kompletna negacija genocida u Podrinju“.

„Kancelarija visokog predstavnika BiH trebalo bi se oglasi o tome da li je bilo pritisaka na komisiju iz 2004. godine… Ukoliko nastave sa ignorisanjem ovakvih prozivki, ozbiljno derogiraju funkciju i smisao OHR“, rekao je Ahmetović.

Aktuelnu situaciju Ahmetović je nazvao „poslednjom fazom genocida“, poručivši svojim kolegama iz državnog parlamenta, a koji predstavljaju BiH u Savetu Evrope, da je njihova dužnost da urade sve što im je u moći za Srebrenicu i Podrinje.

„Sada, kada genocid ulazi u svoju poslednju fazu, a to je kompletno negiranje, imate na raspolaganju mehanizme od žalbi do Evropskog suda za ljudska prava, sve sa presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) za genocid“, rekao je Ahmetović za portal Klix.

Predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića je pozvao da iskoristi sve legalne i pravne mogućnosti da bi se umanjila štetnost današnje odluke NSRS.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i lider Pokreta „Odgovor“ smatra da je izveštaj o događajima u Srebrenici 1995. nešto s čim se, kako je kazao, „otišlo najdalje što je ijedan narod, odnosno ijedna zvanična institucija otišla u suočavanju sa prošlošću“.

„To je najozbiljnija stvar koju je iko uradio u našoj zemlji na pomirenju. Zato, zbog srpskog naroda, pozivam vas, nemojte to poništiti“, kazao je Duraković.

Opoziciju je pozvao da se, kako je rekao, ne ponaša kukavički i da „konačno stane na rep Miloradu Dodiku i poruči mu da se neće hvatati u njegova kola referenduma, ćirilice i zločina“.

Šef poslaničkog kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović izjavio je za portal Klix da Dodik ne može poništiti istinu o Srebrenici.

„Celi svet vidi kakve poteze vuče Dodik. On zaista misli da je celi svet malouman. Pored tolikih presuda Međunarodnog suda, domaćih sudova, pored 20.000 žrtava u srednjem Podrinju… Danas on pokušava žrtve genocida izjednačiti s gubicima među redovima onih koji su bili i napadači. Dodik negira sudove i tužilaštva, misli da će zaustaviti sve procese, ostati na vlasti i nastaviti da provodi takve glupost“, rekao je Hadžiomerović.

SDP BiH saopštila je da je posebna sednica NSRS neprihvatljiva i potpuno nesvrsishodna.

„Poigravanje odlazećeg predsednika RS Milorada Dodika sa vladom, Narodnom skupštinom te sa pravosudnim institucijama traje još od 2006. godine, ali ovaj put prelazi granice čovečnosti i bilo kakve političke pristojnosti“, stoji, između ostalog, u saopštenju SDP BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar