Zvaničnici BiH podeljeni o aktivnostima Rusije u Ukrajini

SARAJEVO – Dva od tri člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović saopštili su danas da će nastaviti da pružaju podršku Ukrajini, odnosno da osuđuju jutrošnje aktivnosti Rusije u Ukrajini, dok je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije rekao da smatra da bi BiH u ovom slučaju trebalo da ostane neutralna.

Komšić je saopštio da je jutros razgovarao sa ukrajinskim otpravnikom poslova koji ga je, kako kaže, obavestio da je „počeo napad Rusije na Ukrajinu“.

Komšić je na društvenim mrežama saopštio da je rano jutros razgovarao sa otpravnikom poslova ukrajinske Ambasade u Sarajevu, koji ga je, kako navodi, „zvanično obavestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži podršku BiH i ubuduće.

„Država Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastaviti ćemo da pružamo podršku Ukrajini“, naveo je Komšić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović najoštrije je osudio, kako je naveo, „invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu.

„Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civilizovanog sveta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga“, naveo je Džaferović, prenosi turska agencija Anadolija iz BiH.

Predsedništvo BiH ima tri člana Predsedništva, a odluke se donose konsenzusom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče da bi Bosna i Hercegovina trebalo da bude neutralna kada je reč o ukrajinskoj krizi.

Takođe, rekao je da stavovi Komšića i Džaferovića nisu zvanični stavovi BiH.

Rekao je i da Republika Srpska neće doneti nijednu meru koja bi mogla da naruši odnose Srpske i Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putina saopštio je da je Rusija jutros započela specijalnu vojnu operaciju u Donbasu na istoku Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar